Доступність посилання

ТОП новини

За кого голосувати? У Луганську студентам «рекомендували»...


Луганськ – На Луганщині представники влади кажуть про чесні та прозорі вибори. Російські спостерігачі серйозних порушень не побачили. Натомість, опозиція заявляє про фальсифікації виборчого процесу, звертаючи увагу в першу чергу «зайві» бюлетені.

Голова обласної організації партії «Батьківщина» Ірина Вірігіна в коментарі для Радіо Свобода заявила, що найбільше порушення на виборах в Луганській області – це передрук бюлетенів за день до виборів. За її даними, на Луганщині передрукували близько 2 мільйонів бюлетенів. Вона стверджує, що нові бланки для голосування надрукували в неліцензійних друкарнях. В деяких містах, за даними Вірігіної, виявилося бюлетенів більше, ніж це потрібно.

«Наприклад, в місті Красний Луч надрукували на 5 тисяч бюлетенів більше для депутата-мажоритарника від Партії регіонів Дубовика. В Стаханові знайшли шість тисяч «зайвих» бюлетенів. Ніхто не знає, які бюлетені знищили, а які ще «спливуть», – каже Ірина Вірігіна.

В обласній виборчій комісії інформацію про передрук бюлетенів підтвердили. Щоправда, цифру назвали дещо меншу. Надрукувати довелося 1 мільйон 836 тисяч нових виборчих бюлетенів, бо частина старих бланків виявилася бракованою. Попри такі проблеми, всі дільниці отримали бюлетені вчасно, повідомила голова Луганської обласної виборчої дільниці Тетяна Первун.

Екзамен на демократію приймали російські спостерігачі

Тим часом голова облдержадміністрації Валерій Голенко заявив, що вибори в Луганській області проходять спокійно та організовано, без ексцесів.

«Я думаю, цей екзамен на демократію ми витримаємо достойно», – сказав Валерій Голенко.

Про законність виборів в Луганській області також сказали російські спостерігачі з Міжнародної організації з контролю за виборами «CIS-EMO».

«Великих недоліків ми не виявили і вважаємо, що вибори повинні пройти спокійно і відповідно до законодавства і міжнародних норм», – зазначив спостерігач Леонід Линов.

На те, щоб поставити хрестик, – 50 хвилин


Фіксували порушення, зокрема, й у громадській організації «Опора». На Луганщині від цієї організації працювало 82 спостерігачі. Координатор спостереження Олексій Кормілецький для Радіо Свобода повідомив, що на одній із дільниць була спроба влаштувати «карусель». Сигнал про порушення надійшов від двох спостерігачів від КПУ та «Фронту Змін». Також, за словами Олексія Комрілецького, у Луганську зафіксували факт підвозу громадян активістами від Партії Регіонів.

Серед інших порушень, зафіксованих «Опорою», «зайві» бюлетені, необґрунтоване виключення кандидата зі списку, агітація у день виборів. Олексій Кормілецький зазначив, що всі порушення не є масовими і не мали системного характеру, тому навряд чи можуть стати підставою для оголошення виборів на якійсь із дільниць такими, що не відбулися.

Як відзначають спостерігачі, на деяких дільницях люди голосували поза кабінками, а все через великі черги. В Олександрівську людям довелося ставити хрестики одразу в десяти бюлетенях. Процес голосування на цій дільниці забирав приблизно 50 хвилин (лише у черзі потрібно було вистояти півгодини).

Явка невисока, але тільки не у вишах

У чергах стояли і студенти, яким адміністрація вишів «радила» обов’язково сходити на дільниці. Студентка Оксана з Луганського медичного університету розповіла Радіо Свобода, що за неявку на виборчу дільницю,студент міг позбутися місця в гуртожитку.

«Той, хто не проголосує, може втратити місце в гуртожитку. Потім можуть вигнати з університету. Нам казали, що ніякі виправдання не приймаються, ти обов’язково повинен прийти на вибори», – розповіла Оксана. Вона також стверджує, що у навчальному закладі через старост інформували студентів про те, що треба голосувати за кандидата від Партії регіонів – колишнього декана.

За неофіційною інформацією, в інших вишах Луганська також були проведені заходи для організації 100 % явки студентів.

Керівники всіх луганських вишів балотуються в обласну та міську ради за списками від Партії регіонів.

Що стосується загальної явки виборців у Луганській області, то вона не дуже висока. Станом на 17 годину на дільниці прийшли близько 35 відсотків виборців. Найкраща активність традиційно спостерігається у сільських районах області. Там явка сягнула 50 відсотків.
XS
SM
MD
LG