Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Дніпропетровську проходять на тлі заяв про порушення – суттєві і дрібні


Черга на виборчій дільниці у Дніпропетровську, 31 жовтня
Черга на виборчій дільниці у Дніпропетровську, 31 жовтня

Дніпропетровськ – Місцеві вибори у Дніпропетровську проходять на тлі заяв про значні і незначні порушення. Про недотримання виборчого законодавства напередодні і в сам день голосування повідомили штаби кількох політичних сил. Крім того, у Дніпропетровську на одній із виборчих дільниць стався ексцес: літній виборець помер від проблем із серцем.

Недотримання виборчого законодавства на Дніпропетровщині почали фіксувати з самого ранку, одразу після початку голосування. На окремих дільницях міста та області спостерігачі від громадських організацій помітили відсутність інформації про деяких кандидатів на міського голову та плутанину в партійних списках опозиційних партій. На вимогу спостерігачів, інформацію замінили на достовірну.

Агітація, замаскована під привітання

Вулиці обласного центру в день голосування майорять передвиборною агітацією, що є порушенням. У центрі міста з сітілайтів під виглядом привітання з черговою річницею визволення України на городян дивиться чинний мер – кандидат на міського голову від Партії регіонів.

«Регіоналівська» агітація є і в інших населених пунктах Дніпропетровщини. Зокрема, як повідомили Радіо Свобода з обласної організації «Нашої України», в селищі Ювілейне Дніпропетровського району будівля клубу, де розташована виборча дільниця, зранку була прикрашена символікою Партії регіонів. Її прибрали тільки після зауваження спостерігачів. Крім того, в одному з супермаркетів Дніпропетровська цього дня покупцям роздавали повітряні кульки з написом-слоганом Народної партії «Голосуй за нормальних!».

У Дніпропетровську виборцям давали шість, замість семи бюлетенів

А втім, на Дніпропетровщині в день виборів пролунало й кілька заяв про суттєві зловживання. Дніпропетровські «нашоукраїнці» повідомили, що зафіксували непоодинокі випадки невидачі виборцям усіх бюлетенів, зокрема бюлетенів із виборів до обласної ради та виборів міського голови Дніпропетровська. Відтак в одні руки, замість семи, видавали п’ять або шість бюлетенів. Так, на спецдільниці в Красногвардійському районі виборцям недодавали бюлетень із виборів міського голови і пояснювали: «Ми їх взагалі не отримували від тервиборчкому». Представники «нашої України» вже склали акти про порушення, тепер готуються подати скарги до виборчкомів.

Про порушення законодавства зробили заяву і в штабі «Батьківщини». Проте, йдеться швидше не про власне вибори, а про безпеку виборців. На двох дільницях в Амур-Нижньодніпровському районі Дніпропетровська партійці побачили мікроавтобуси, які підвозили людей без відповідних документів і одразу ж поскаржились до ДАІ.

«В світлі останніх подій поблизу Марганця (нещодавно там у ДТП загинуло 45 людей) ветеранські організації-замовники автобусів мали б ретельніше перевіряти, хто і як возитиме людей», – заявили Радіо Свобода представники «Батьківщини».

Передвиборна кампанія – кампанія нерівних можливостей


Незалежні спостерігачі, які стежать за виборами на Дніпропетровщині, поки утримуються від оцінок процесу голосування. Натомість, щодо передвиборної кампанії певні висновки вже зробили. Керівник обласної громадської організації «Незалежна асоціація журналістів» Іван Красіков в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: передвиборча кампанія на Дніпропетровщині не відповідала міжнародним стандартам. Можливість для порушень, на його переконання, була закладена в самому виборчому законодавстві.

«Українське законодавство не забороняло агітацію з боку осіб, які є представниками чинної влади. Відтак у «день тиші» на телеканалах Дніпропетровська виходили в ефір сюжети про діяльність чинних посадовців, а вулиці міста майоріли зображеннями чинного міського голови», – сказав Радіо Свобода Іван Красіков.

Явка виборців поки рекордно низька

У день виборів спостерігачі від громадських організацій зафіксували в регіоні цілу низку порушень, які вони називають незначними. Так, представників громадянської мережі «Опора» та журналістів з півгодини не пропускали на засідання райтервиборчкому в селищі Софіївка, а на одній із дільниць Кривого Рогу активність виборців підігрівали…. спиртним.

У цілому ж інтерес населення Дніпропетровщини до нинішніх місцевих виборів небачено низький. За даними з обласної виборчої комісії, на 15.00 в області проголосувало тільки чверть виборців, а це удвічі менше, ніж на президентських виборах 2010 року.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG