Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на Харківщині: політологи прогнозують «сюрпризи» під час підрахунку голосів


Виборча дільниця у Харкові, 31 жовтня 2010 року
Виборча дільниця у Харкові, 31 жовтня 2010 року

Харків – Не всі виборчі дільниці Харківської області з ранку 31 жовтня відкрилися вчасно. Як повідомили в обласному відділені Комітету виборців України, затримка сталася через те, що за два дні до голосування через політичні мотиви від участі у виборах до Харківської обласної ради відмовилася партія «Реформи і порядок». За словами голови обласної організації КВУ Михайла Камчатного, дільниці запізно отримали відповідну постанову від обласної виборчої комісії і почали проставляти штампи «вибув» напроти прізвищ кандидатів від ПРП лише сьогодні вранці, на що витратили близько двох годин.

Як розповіла Радіо Свобода голова дільничної комісії №30146 Київського району Харкова Олена Либідь, постанову облвиборчкому комісія отримала сьогодні о 7-й ранку і станом на 8.20 проштампувала лише третину бюлетенів.

«Щоб не затримувати подальше голосування, комісія ухвалила рішення розкласти частково бюлетені по столах, обміняти ті, що не мають штампу, на ті що мають таким чином, щоб кількість бюлетенів на столах у членів комісії не змінилася. І потім ми відкрили приміщення і одночасно з голосуванням проставляли штампи в бюлетенях», – сказала Олена Либідь.

Тим часом кілька людей, за словами голови комісії, вже стояли під дверима дільниці. Їм пояснили ситуацію, спостерігачі склали протокол і виборці проголосували.

Через відсутність штампу «вибув» можуть бути визнані недійсними 600 бюлетенів на виборчій дільниці №68 в Дзержинському районі Харкова. Про це повідомив голова обласної виборчої комісії Олександр Русанов. Інформація про неучасть ПРП у виборах надійшла на дільницю лише о 15.00 31 жовтня, тому бюлетені виборцям видавали без відповідної помітки.

Тим часом голова облвиборчкому переконує, що всі дільниці на Харківщині відкрилися сьогодні вчасно, о 8-ій ранку. Про це, за словами Олександра Русанова, він офіційно повідомив ЦВК.

У Комітеті виборців зняття з виборів політичної сили за два дні до голосування – 29 жовтня – розцінили як спробу зірвати вибори.

«Передбачаємо, що основний мотив партії – це спроба зриву виборів. Для того ще більше ускладнили роботу комісій в Харкові», – сказав голова Харківського обласного відділення КВУ Михайло Камчатний.

Зайві бюлетені і відмова журналістам у зйомці


Серйозних порушень під час голосування на Харківщині ані КВУ, ані міжнародні спостерігачі не зафіксували. Натомість, у Комітеті виборців акцентують увагу на поганій якості бюлетенів, відсутності на багатьох дільницях інформаційних матеріалів про кандидатів, а представники політичних сил кажуть про наявність зайвих бюлетенів на дільницях. Заступник голови обласного осередку ВО «Батьківщина» Валерій Дудко заявив, що різниця між отриманою та необхідною кількістю документів для голосування в одному з районів Харківської області становить від 100 до 800 бюлетенів.

Із самого ранку спостерігачі від «Батьківщини» зафіксували вкидання бюлетенів у скриньку для голосування на виборчій дільниці №452, що розташована у ЗОШ №113 Орджонікідзевського району Харкова. Вкидання, за словами спостерігача Ігоря Нарожного, зробила жінка, якій секретар комісії дозволила спокійно піти і відгородила від спостерігача зі словами «не заважайте людям голосувати».

Під вечір на дільниці №72 виявили два комплекти бюлетенів для голосування на виборах у Харківську міську раду за партійними спискама – жовтого та білого кольору. Пояснити ситуацію члени виборчкому не змогли.

Натомість, у Харкові зафіксували грубе порушення прав журналістів. Знімальну групу місцевого телеканалу «Фора» не впустили до однієї з дільниць. Секретар комісії не дозволила представникам ЗМІ навіть зареєструватися, пояснивши це відсутністю договору з виборчкомом на право проведення зйомки. За законом, журналістам для роботи на виборчій дільниці достатньо редакційного посвідчення.

Представники Партії Регіонів теж заявляють про порушення, але наголошують, що вони незначні, тому конкретизувати щось відмовляються.

У КВУ зазначають невисоку явку виборців

Станом на 15.00 у Харківській області проголосували в середньому 26, 78% виборців. Такі дані оприлюднив голова обласної виборчої комісії Олександр Русанов. Харківський політолог Юлія Біденко низьку явку виборців пояснює нетривалою виборчою кампанією і відсутністю у виборців інтересу до кандидатів за мажоритарними округами, прізвища яких їм майже невідомі.

«Cюрпризи» Юлія Біденко прогнозує вночі, коли комісії закриються для підрахунку голосів. Зокрема, в якості технології зриву виборів, за словами політолога, можливе псування скриньок для голосування.
XS
SM
MD
LG