Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві вибори: у виборців – апатія, але влада перемагає


Партія влади перемагає на місцевих виборах
Партія влади перемагає на місцевих виборах

Київ – Місцеві вибори в Україні відбулися за низької явки. Попри те, що час голосування продовжили на дві години, проголосували, за попередніми даними, менше половини виборців. Як і передбачалося, влада заявила, що вибори відбулися чесно і прозоро. Натомість опозиція каже про порушення та наміри оскаржувати вибори. Отже, про попередні дані результатів голосування в неділю.

За даними екзит-полу, проведеного на замовлення партії «Єдиний центр» компанією GFK, тривідсотковий бар’єр подолали шість політичних сил. Лідерами перегонів стали очолювана прем’єром Миколою Азаровим Партія регіонів (36,2%), «Батьківщина» Юлії Тимошенко (13,1 %) та «Фронт змін» Арсенія Яценюка (6,8%).

Дуже велика кількість виборців – 7,2% – не підтримали жодну політичну силу. Несподівано низьким для оглядачів виявився результат «Сильної України» Сергія Тігіпка – 4,3%. Навпаки, високим виявився результат націоналістичної партії «Свобода» Олега Тягнибока – 5,1%. Трохи більше – 5,9 % – отримала Компартія.

Утім, дані по різних областях суттєво різняться. До того ж, вибори відбувалися за мажоритарно-пропорційною системою, коли лише половина кандидатів обиралися за партійними списками, а інша половина – в округах.

Азаров і Турчинов по-різному оцінили демократичність виборів

Коментуючи результати виборів, лідер Партії регіонів, Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що вибори відбулися демократично й відкрито. «Вибори пройшли без будь-якого використання адмінресурсу, – каже він. – Ніхто не заважав громадянам віддати голос, за кого вони вважали за потрібне».

В опозиційній «Батьківщині» кажуть про численні порушення. «Є інформація, – каже перший заступник голови партії Олександр Турчинов, – що в Криму, Донецькій, Луганській, Дніпропетровській областях деякі комісії вже зранку склали протоколи за вказівкою, яку голови облдержадміністрацій отримали в адміністрації Президента. Відповідно, ці протоколи намагалися довести до завершення виборів».

За його словами, якби «Батьківщина» була в списках у Київській, Львівській областях, а також списку до міськради Тернополя і райрад Київщини, то в середньому її показник по країні був би на 6 пунктів вищий, а Партії регіонів – на 6 менший.

У свою чергу, партнери «Батьківщини» по БЮТ з Української соціал-демократичної партії твердять, що вибори пройшли без значних фальсифікацій, хоча проблем не бракувало. Зокрема, за словами лідера УСДП Євгена Корнійчука, людям важко було розібратися з «кількаметровими» незручними бюлетенями. Проте, наголошує він, порушення пов’язані, в першу чергу, із застосуванням на місцях нового закону про вибори.

«Я не бачу підстав говорити про те, що порушення системні і можуть призвести до того, що вибори можуть бути визнані недійсними», – каже Євген Корнійчук.

Через недосконалий закон виборці «голосували ногами»

Лідер партії «Громадянська позиція» депутат-нашоукраїнець Анатолій Гриценко стверджує, що результати виборів були спотворені ще до дня голосування.

«Коли ухвалили закон про вибори, стало зрозуміло, що виборчі комісії не мають значення, а лише три особи зі складу комісії від Партії регіонів, – каже він. – Найсильніших людей змусили прямо чи опосередковано не піти на вибори або йти від Партії регіонів. Відповідно, така низька явка – люди проголосували ногами, а не бюлетенями».

Підбиваючи підсумки виборів, заступник голови партії «Єдиний центр» Вадим Карасьов зазначив, що партія влади отримала менше голосів, ніж розраховувала. «В цілому, ці вибори пройшли краще, ніж очікувалося, але гірше, ніж були попередні виборчі кампанії 2006-2007 років», – зазначає він.

Всього участь у виборах взяла 151 партія. Підрахунок голосів має завершитися до кінця дня 5 листопада. Проте Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал вважає, що в деяких регіонах результати виборів стануть відомі вже сьогодні, 1 листопада.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG