Доступність посилання

ТОП новини

Спрощення дозвільної системи на будівництво загрожує екологічній безпеці


Київ – Що таке законопроект про вдосконалення дозвільної системи? І чому проти нього виступають незалежні екологи? Цей документ, який розглядає уряд, експерти називають лобістським. Вони кажуть, що він дасть змогу бізнесу будувати небезпечні для довкілля об’єкти, а суспільство не зможе цьому перешкодити. Тим часом, у Міністерстві регіонального розвитку та будівництва доводять протилежне. Будівельні ж компанії великого полегшення в дозвільній системі не очікують.

Екологи б’ють на сполох: екологічну безпеку майбутніх підприємств, будинків та шляхів не зможуть перевіряти ані Мінприроди, ані громадськість, а забудовник матиме всі можливості не відповідати за шкоду довкіллю, якщо буде ухвалений законопроект про вдосконалення дозвільної системи.

Фактично, проект вносить зміни до 17 законів, які стосуються контролю за будівництвом, і монополізує право давати всі дозволи за підрозділами «Мінрегіонбуду», говорить голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

«Пропозиції Мінрегіонбуду спростити дозволи для будівельних організацій – це зменшення відповідальності інвесторів і можливість не платити за шкоду, завдану довкіллю, – говорить еколог. – Ми вітаємо ініціативу, коли бізнесмен може принести документи в одне вікно, а потім у ньому ж отримати всі погодження. Але це не повинно означати, що в одному приміщенні мають сидіти і експерт із будівництва, і санітарний лікар, і еколог-універсал, який ставить підпис і під проектом атомної станції, і під проектом свиноферми! Це будуть якісь унікальні спеціалісти! В результаті до України прийдуть інвестори, які зараз будують брудні й небезпечні виробництва, скажімо, в країнах Африки».

Громадськість не зможе перешкоджати небезпечним будівництвам – юрист

Оприлюднюючи копію цього законопроекту, Тетяна Тимочко наголосила, що його не хочуть піддавати розголосу. Вона продемонструвала, що в документі вказано: «не потребує громадської та антикорупційної експертизи».

Найнебезпечнішим у цій ініціативі є те, що громадськість, яка нині може ініціювати експертизу щодо безпеки новобудов, втратить ці важелі, а міліція матиме право зупиняти й затримувати людей, які протестують проти будівництва, говорить доцент кафедри екологічного права Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Сергій Розметаєв.

«Підрозділи Мінрегіонбуду отримають пріоритетне право дозволяти чи не дозволяти будівництво. Вони хочуть зробити свою експертизу головною. Фактично, інститут громадської експертизи буде знищено», – прогнозує правник.

Сергій Розметаєв проаналізував законопроект і дійшов висновку, що його основу підготували не посадовці Мінрегіонбуду. Також він наголошує, що готували його не менше 8 юристів. І робили вони це у дуже стислі терміни.

Відтак, зміст і форма проекту свідчать про те, що він є лобістським на користь великих забудовників. Із цим погоджуються і представники екологічних організацій, і юристи з питань довкілля об’єднання «Еко-право-Київ».

Про неприпустимість зосередження права на будівельні дозволи в одних руках заявив і начальник відділу екологічної експертизи Мінприроди Сергій Картавцев. Однак він не зміг озвучити обсяг коштів, який зараз отримує за екологічні погодження Мінприроди, та які в разі ухвалення закону підуть у будівельні відомства.

Інвестор зрадіє єдиному дозвільному відомству чи не відчує різниці?


Мінрегіонбуд від офіційного коментаря відмовився. Начальник прес-служби відомства Тетяна Лазарєва заявила Радіо Свобода, що законодавчі зміни стимулюватимуть інвестиції, а територіальна громада й надалі буде вирішувати, що саме будувати на своїй території – через органи місцевої влади.

Зі свого боку, будівельні компанії не очікують, що законопроект полегшить отримання дозволів, говорить аналітик компанії «СВ-Девелопмент» Сергій Костецький.

«Процедура отримання дозволів не може суттєво скоротитися. Чиновники, переважно місцевого рівня, не підуть на скорочення владного апарату, який зараз надає ці дозволи. Не можна отримати право на будівництво менше ніж за 8-12 місяців, навіть якщо у вас є суперзв’язки», – каже Костецький.

Аналітик додає, що часто сам інвестор винен у проблемах із оформленням будівництва з дозволами. Адже, отримавши землю в центрі міста, він намагається збудувати споруду в іншому стилі, втричі вищу за сусідні, щоб отримати максимальний прибуток.

Між тим, екологічні громадські організації звернулися до всіх гілок влади з вимогою відмовитися від законопроекту про спрощення дозвільної системи. Також вони готуються подати до суду на Мінрегіонбуд.

Очікують, що законопроект надійде з уряду до парламенту 15 листопада.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG