Доступність посилання

ТОП новини

CША: як упродовж 16 років обкрадали жертв Голокосту


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах федеральна прокуратура пред’явила звинувачення у крадіжці понад 40 мільйонів доларів групі працівників Фондів компенсації жертвам Голокосту.

Йдеться про два фонди, фінансовані Німеччиною, яка виплачує відшкодування євреям, що пережили Голокост, в’язням ґетто на окупованих територіях СРСР і тим, чиї родини виїхали, рятуючись від гітлерівців під час Другої світової війни.

Одноразові виплати на суму 3600 доларів розподіляє організація під назвою «Конференція у справах єврейських матеріальних претензій Німеччині». Як заявив у Нью-Йорку окружний федеральний прокурор Пріт Барара, група корумпованих працівників цієї організації упродовж 16 років привласнювала гроші на підставі сфальшованих документів тих іммігрантів, які не мали права на компенсацію.

Звинувачення пред’явили сімнадцятьом особам. Усього було подано понад 5500 фіктивних заяв і отримано приблизно 42 мільйони доларів відшкодування. Звісно, незаконного. Газета The New York Times зазначає, що вкрадені гроші становлять менше 1 відсотка виплат за роки існування програми.

Аферисти у Нью-Йорку: як це робилося


Конференція у справах претензій, за словами прокурора, стала жертвою групи шахраїв на чолі з Семеном Домніцером, колишнім директором одного з фондів.

Про техніку злочину розповів Грегорі Шнайдер, виконавчий віце-президент Конференції претензій.

«Група, маючи намір вкрасти гроші, рекрутувала людей, щоб ті видавали себе за жертви Голокосту. Існувала фабрика, що виготовляла фальшиві документи, а декілька працівників Конференції претензій оформляли їх. Тобто, це була змова зі злочинними намірами», – розповів Шнайдер.

Охочих знаходили у районі Брайтон-Біч на півдні Брукліна, де мешкає чимало іммігрантів із України. Серед обвинувачених – Валентина Ромашова, Поліна Старосельська, Лілія Українська, Раїса Белгородська, Галина Трутіна-Демчук...

Доходило до того, що шахраї-службовці оформлювали виплати на самих себе й власні родини. Прокурор Барара наголосив, що шахраїв було викрито завдяки внутрішньому розслідуванню, проведеному Конференцією у справах претензій.

У перебігу внутрішньої перевірки звернули увагу на те, що у деяких документах на виплату були однакові дати народження, причому післявоєнні. Як заявила Джаніс Федарсик, директор нью-йоркського відділення Федерального бюро розслідувань, працівники, що нині опинилися під слідством, відігравали чільні ролі у створенні, оформленні й просуванні фіктивних претензій.

«Нам водночас і огидно, і легше стало. Легше, бо ми самі викрили це і повідомили федеральні органи у листопаді 2009-го року, отож уже рік як ми тісно співпрацюємо з ФБР, щоб завершити справу. Як подивитися на те, що зробили злодії, можна лише відчувати огиду щодо цієї кримінальної діяльності», – каже Грегорі Шнайдер.

«Ми обурені тим, що є особи, які з метою самозбагачення могли красти гроші, призначені для тих, хто пережив найжахливіший злочин в історії людства... Ми зітхаємо з полегшенням, бо злочинців... покарають, а ми зможемо працювати далі», – заявив для преси Джуліус Бермен, голова Конференції у справах претензій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG