Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Іраку почав обирати керівників країни


Новообраний парламент Іраку переобрав у четвер одного з лідерів іракських курдів Джалала Талабані на посаді президента країни.

Він відразу ж склав присягу й заявив, що попросить нинішнього прем’єр-міністра Нурі аль-Малікі формувати й наступний уряд.

На цьому засідання парламенту закінчилося.

Раніше в четвер парламент обрав собі на спікера представника блоку «Аль-Іракія» Осаму ан-Наджейфі.

Нурі аль-Малікі тепер має 30 днів на формування уряду. Розгляд і затвердження ж у парламенті кандидатур на багато інших чільних посад у країні, як очікують, протриває ще багато тижнів.

Це лише друга зустріч парламенту, обраного на виборах іще 7 березня.

Його рішення відповідають домовленостям, про які повідомили раніше в четвер провідні політики країни. Дотепер коаліційні переговори відбувалися в різних конфігураціях, та все без успіху, і політична криза тривала вже понад вісім місяців.

За домовленістю, нинішній прем’єр-міністр Нурі аль-Малікі має зберегти свою посаду. Переважно шиїтська коаліція «Держава закону», яку він очолює, прийшла на виборах другою.

Найчисленніша сила в новому парламенті, світська коаліція «Іракський національний рух», відома також як «Аль-Іракія», отримала для свого кандидата місце спікера парламенту, а для її керівника, колишнього прем’єра Аяда Аллаві, мають створити нову посаду голови новостворюваної ради зі стратегічної політики.

Курди, найпотужніша національна меншина Іраку, залишили на посаді президента країни, хоч і переважно церемонійній, свого представника – дотеперішнього голову держави Джалала Талабані.

На березневих виборах жодна з політичних сил не здобула більшості, а переговори про формування нової влади заходили в глухий кут через суперечки навколо розподілу посад.
XS
SM
MD
LG