Доступність посилання

ТОП новини

Литвин направив проект закону про мови до європейських структур


Голова Верховної Ради Володимир Литвин направив законопроект про мови в Україні до європейських структур, зокрема і до офісу верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, про це спікер парламенту сказав в інтерв’ю «Відкритій студії» (Перший канал Українського радіо).

Литвин пояснив такий крок бажанням «не продукувати напруження в країні».

За словами голови парламенту, у Верховній Раді є близько 10 законопроектів, що стосуються мовної політики. Спікер також нагадав, що направив ці документи до Національної академії наук України з проханням ретельно проаналізувати їх і надати «неупереджений об’єктивний висновок». Литвин заявив, що нещодавно такий висновок надали – щодо всіх законопроектів він «абсолютно негативний».

Спікер висловив подив з приводу проведення акцій протесту, заявивши, що ці законопроекти щодо мовної політики навіть не включені до порядку денного роботи Верховної Ради. За словами Литвина, в мовному питанні потрібен «спокійний і зважений діалог».

«В Україні історично склалася двомовність, однак Україна буде державою доти, доки державною мовою буде українська», – наголосив Литвин, додавши, що робота над мовними питаннями на державному рівні – це тривалий процес.

7 вересня голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, голова фракції Комуністичної партії Петро Симоненко і член фракції блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували в парламенті законопроект «Про мови в Україні», яким пропонується визначити порядок використання мов в Україні.

Цей законопроект викликав акції протесту інтелігенції і громадських організацій. У документі пропонується гарантувати вільний розвиток російської мови з урахуванням того, що нею користується більшість громадян країни, і визнати українсько-російську двомовність важливим надбанням українського народу.
XS
SM
MD
LG