Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайний фахівець: глава Секретаріату Ющенка став міністром Януковича


Віктор Балога
Віктор Балога

Київ – Президент призначив Віктора Балогу міністром із надзвичайних ситуацій. Експерти пояснюють таке призначення, перш за все, наміром влади посилити свій вплив на Закарпатті, де в новопризначеного міністра сильні політичні позиції. Іншим указом глава держави призначив колишнього Генпрокурора Олександра Медведька першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Як повідомила Радіо Свобода невдовзі після оприлюднення указу прес-секретар новопризначеного міністра Юлія Єршова, Віктор Балога зараз відбув до Закарпаття, а тому не може відповісти на запитання. Проте, за словами речниці, найближчим часом Віктор Балога проведе брифінг чи прес-конференцію і відповість на запитання журналістів.

Лідер партії «Єдиний центр» Віктор Балога вже обіймав посаду міністра з надзвичайних ситуацій в уряді Юрія Єханурова. Проте найбільше він запам’ятався, коли працював главою Секретаріату Президента Віктора Ющенка. На цій посаді Віктора Балогу критикували як опоненти, так і соратники Президента. Зокрема, в лютому минулого року київський міський голова Леонід Черновецький назвав главу президентського Секретаріату інтриганом, який дезінформує Президента.

Балога підстрахує регіоналів на Закарпатті і в парламенті

Призначити Віктора Балогу міністром з надзвичайних ситуацій мали намір ще влітку, коли з цієї посади звільнили Нестора Шуфрича. Проте тоді проти виступила фракція комуністів. Утім, після того, як набула чинності Конституція в редакції 1996 року, Президент може одноосібно призначати міністрів.

«Був реалізований той сценарій, коли пана Шуфрича знімали з посади, – каже депутат-комуніст Олександр Голуб. – А Балога продемонстрував на місцевих виборах, що він має певні м’язи в Закарпатській області. Я думаю, що це стало предметом торгу з Президентом і Партією регіонів щодо впливу в цьому регіоні».

Схожої думки щодо причин призначення Віктора Балоги дотримується і політолог Ігор Жданов. За його словами, «на Закарпатті виявилася велика підтримка партії «Єдиний центр». Там потрібно домовлятися чинній владі саме з Балогою. Є й парламенстький ракурс: пан Балога контролює вісім-десять народних депутатів. І це забезпечить маневр Партії регіонів при голосуваннях, оскільки ситуація з КПУ і Блоком Литвина після місцевих виборів не така райдужна», – зазначає експерт.

Екс-Генпрокурора відправили «на пересидку»

Що ж до призначення Олександра Медведька, то, на думку політолога, він невдовзі може обійняти посаду секретаря РНБО, якщо Раїса Богатирьова, яка зараз обіймає цю посаду, піде працювати в уряд.

Утім, експерти припускають, що це призначення може бути і свого роду утішливим призом відставному Генпрокуророві. Адже останнім часом кількох звільнених високопосадовців призначили заступниками секретаря РНБО.

«Рада національної безпеки і оборони перетворилася на заповідник відставників, – каже Ігор Жданов. – Такий собі орган, куди відсилають на певний час на пересидку того чи іншого посадовця».

Опитані Радіо Свобода політики та політологи здебільшого збігаються на думці, що найближчим часом можуть відбутися нові кадрові призначення на рівні міністерств та голів обласних державних адміністрацій, спрямовані на посилення президентської вертикалі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG