Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв: розвідка має винести науку зі зради й провалу


Президент Росії Дмитро Медведєв заявив сьогодні, що російська розвідка має винести науку зі зради одного з її чільних працівників, через яку у США була викрита російська шпигунська мережа.

Але, відповідаючи на запитання журналістів на прес-конференції під час перебування в Сеулі в Південній Кореї на саміті Групи двадцяти, він не став коментувати можливі кадрові рішення у Службі зовнішньої розвідки.

Він додав, що з самого початку знав про всі подробиці причин того викриття, про яке вчора вперше публічно повідомила російська газета «Коммерсант».

За даними газети, до провалу спричинився начальник американського відділу управління роботи з нелегалами Служби зовнішньої розвідки, якого названо лише на прізвище – полковник Щербаков. Щоденник пише, що в розвідці нікого не схвилювало, зокрема, що в нього жили родичі у США. Цей чоловік, мовиться в статті, перебіг до США й вивіз розвідницькі досьє, що й дало змогу викрити мережу російських нелегалів. Як пише газета, розслідування в лавах розвідки триває досі.

Десять російських шпигунів затримали у США наприкінці червня цього року і, не висуваючи звинувачень у шпигунстві (яким вони, як повідомляють, так і не встигли зайнятися), звинуватили в меншому правопорушенні – що вони як агенти іноземного уряду не зареєструвалися належним чином. Це вважають одним із найбільших провалів російської розвідки за часи по Холодній війні.

По тому в липні їх обміняли на чотирьох росіян, які в Росії відбували покарання за звинуваченнями, пов’язаними зі шпигунством на користь Заходу. Після прибуття до Росії викриті агенти отримали державні нагороди.
XS
SM
MD
LG