Доступність посилання

ТОП новини

Молдова просить НАТО допомогти прибрати російські війська


Виконувач обов’язків президента Молдови закликав у п’ятницю союз НАТО підтримати його країну в намаганні домогтися виведення російських військ із сепаратистського регіону Придністров’я.

Міхай Ґімпу в листі до генерального секретаря НАТО Андерса Фоґа Расмуссена нагадав, що Росія не виконала свою обіцянку, яку дала на саміті ОБСЄ 1999 року в Стамбулі, вивести свої війська з Придністров’я до 2002 року.

За словами Ґімпу, російські війська в цьому регіоні становлять «постійну загрозу» для Молдови і надають допомогу сепаратистському придністровському режимові.

Він закликав Расмуссена надати особисту підтримку цій справі молдовської держави, яка «не бажає мати ніяких іноземних військ на своїй території».

Це звернення надіслане напередодні саміту НАТО – Росія, що має відбутися 20 листопада в Лісабоні на закічення саміту Північноатлантичного союзу, який відбуватиметься в столиці Португалії 19–20 листопада.

Росія, яка тримає в молдовському Придністров’ї близько півтори тисячі своїх військових, останніми роками заявляє, що не збирається виконувати свої зобов’язання за Стамбульськими домовленостями і що вивести її війська неможливо, бо змінилася політична ситуація.
XS
SM
MD
LG