Доступність посилання

ТОП новини

Проект Податкового кодексу: підприємці і влада знову не порозумілися


Київ – Цього тижня Верховна Рада повертається до розгляду проекту Податкового кодексу. Напередодні прем’єр-міністр Микола Азаров розкритикував акції протесту проти урядової редакції документу, назвавши їх невмотивованими. Натомість представники опозиції стверджують, що влада не врахувала побажання малого бізнесу при доопрацюванні законопроекту і обіцяють конфліктний розгляд.

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти проект податкового кодексу. За словами голови комітету депутата-регіонала Віталія Хомутинніка, пропозиції підприємців і Кабміну при доопрацюванні враховані в пропорції 50% на 50%.

Напередодні проти запропонованого урядом проекту кодексу відбулися масові акції протесту підприємців. Влада пообіцяла врахувати їхню думку. Утім, невдовзі прем’єр Микола Азаров заявив, що протести проти податкового кодексу мають маніпуляційний характер.

«Насправді, – сказав глава уряду, – ці люди, яких змусили зображувати протест, ані їхні господарі в очі не бачили норм Податкового кодексу. Досі протести відбувалися під маніпуляційними гаслами, що це знищить малий бізнес».

Мінфін переконливіший за підприємців

Микола Азаров наголошує, що проект кодексу передбачає зниження податкового тиску. Натомість депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна стверджує, що податковий комітет парламенту при доопрацюванні проекту Податкового кодексу не врахував пропозицій малого і середнього бізнесу.

«Підприємці давали свої пропозиції, – каже вона. – Хомутиннік та інші депутати робили вигляд, що вони їх будуть враховувати. А потім на засідання комітету прийшов заступник міністра фінансів Копилов і сказав, що все це не підходить. І всі депутати, як зайчики, вибачте, проголосували за позицію Мінфіну».

Ксенія Ляпіна переконана, що розгляд проекту кодексу буде конфліктним. З одного боку, опозиціонери вважають, що в проекті кодексу є нові норми, а тому його треба розглядати спочатку; з іншого – під Верховною Радою зберуться люди, які прийдуть захищати свої права.

Проблеми з податковою не зникнуть

У підприємців також багато зауважень до законопроекту. Одні з найбільш неприйнятних новацій проекту Податкового кодексу містяться в розділі про адміністрування податків.

«Скажімо, у багатьох підприємств є проблеми з неприйняттям податківцями звітності, – каже Олександр Мінін – адвокат, що спеціалізується на податковому праві. – Законопроект жодним чином цієї проблеми не вирішує. Там зазначено, що в кожному такому випадку має проводитися розслідування і винних осіб мають притягати до відповідальності відповідно до закону. До якого закону? Чи він зараз чи його нема? Якщо нема, то притягти до відповідальності неможливо. А якщо є, то я не чув жодного випадку, аби когось з податківців притягли до відповідальності. Йдеться про десятки тисяч декларацій, які не приймаються в підприємств щомісяця».

На думку фахівця з податкового права, технічна якість тексту є гіршою, ніж було під час першого розгляду, а тому вдосконалити проект кодексу під час розгляду у сесійній залі просто нереально.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG