Доступність посилання

ТОП новини

Мiсiя МВФ схвалила перегляд програми для України


Мiжнародний валютний фонд (МВФ) оголосив про узгодження на рiвнi експертiв питання про перший перегляд програми спiвробiтництва з Україною в рамках угоди stand by, за пiдсумками якого Київ планує отримати другий транш кредиту на суму близько 1 мільярда 600 мільйонів доларів.

«Тепер лист про намiри, сформульований урядом i Нацiональним банком України, буде передано керiвництву МВФ. Очiкується, що пiсля виконання українською стороною попереднiх заходiв, рада директорiв до кiнця року розгляне питання про завершення перегляду програми», – сказав голова мiсiї фонду в Українi Танос Арванiтiс. Вiн уточнив, що результатом завершення перегляду програми буде видiлення траншу, з якого 1 мільярд доларів пiде на пiдтримку бюджету.

«Виконання програми в рамках угоди stand by загалом узгоджується з цiлями, сформульованими програмою. Усi кiлькiснi показники, якi є критерiями ефективностi станом на кiнець вересня, було виконано, також забезпечено неухильне просування у впровадженнi структурних реформ», – зазначив Танос Арванiтiс.

За його словами, уряд i надалi твердо налаштований на забезпечення фiскальної консолiдацiї з метою скорочення державного боргу в середньостроковiй перспективi. «У цьому контекстi дефiцит сектора загальнодержавного управлiння у 2011 роцi не перевищить 3,5 відсотків ВВП», – додав глава мiсiї.

Вiн додав, що податковий кодекс, згiдно з очiкуваннями, загалом не матиме впливу на доходи у 2011 роцi, тому в центрi зусиль з коригування фiскальної ситуацiї, спрямованих на забезпечення дотримання запланованого рiвня дефiциту, буде оптимiзацiя бюджетних видаткiв з одночасним збереженням важливих iнвестицiйних проектiв i соцiальних програм для пiдтримки найбiднiших верств населення.

Вiн зазначив, що фiскальну консолiдацiю також буде пiдкрiплено реформами в галузi державного адмiнiстративного управлiння та фiнансового оздоровлення пенсiйної системи, а також реформами в енергетичному секторi, якi вже у 2011 роцi дозволять НАК «Нафтогаз України» збалансувати свiй бюджет.

МВФ наприкiнцi липня вирiшив вiдновити кредитне спiвробiтництво з Україною за новою програмою stand by обсягом 10 мільярдів SDR (спеціальних прав запозичення – власної розрахункової одиниці МВФ; це понад 15 з половиною мільярдів доларів США за поточним курсом). Україна вже отримала перший транш у розмiрi 1 мільярд 250 мільйонів SDR, з якого урядові було спрямовано близько 1 мільярда доларів.
XS
SM
MD
LG