Доступність посилання

ТОП новини

Таїланд передав США підозрюваного у тероризмі росіянина Бута. Москва розлючена


Підозрюваний у міжнародній контрабанді зброї російський громадянин Віктор Бут
Підозрюваний у міжнародній контрабанді зброї російський громадянин Віктор Бут

Прага – Таїланд видав США підозрюваного у міжнародній контрабанді зброї російського громадянина Віктора Бута. Це стало підсумком дворічної судової суперечки в Бангкоку, котра призвела й до дипломатичної напруженості між Москвою і Вашингтоном. Бута заарештували у столиці Таїланду в березні 2008 року внаслідок спільної операції таїландських та американських спецслужб. Росія називає екстрадицію свого громадянина «незаконною» і обіцяє домагатися повернення Бута додому.

Поліція та офіційні особи Таїланду заявили сьогодні на міжнародному летовищі Бангкока, що Віктор Бут вилетів із країни на спеціальному літаку США після офіційної згоди влади Таїланду з останнім рішенням суду щодо екстрадиції росіянина на територію Сполучених Штатів.

«Офіційно підтверджено, що влада помістила Бута у спеціальний автомобіль і вивезла його на міжнародне летовище», – сказав журналістам у Бангкоку Лак Ніттіватанавічан, адвокат Бута.

Росія відреагувала на видачу Бута дуже сердито

Видача Бута викликала критику офіційної Москви. У короткій заяві МЗС Росії наголошено: «Дуже сумно, що таїландська влада піддалася політичному тискові ззовні і здійснила незаконну екстрадицію».

Сергій Лавров
А глава російського МЗС Сергій Лавров зауважив: «Вважаю це безпрецедентним тиском на процес судового провадження і на уряд Таїланду. І вся ця історія є зразком кричущої несправедливості. Ми, як держава, будемо продовжувати всю необхідну допомогу і сприяння Вікторові Буту як російському громадянинові».

Російське посольства у Бангкоку перед цим заявило, що «все це було зроблено дуже поспішно і навіть, здається, таємно».

«Торговця смертю» можуть засудити на довічне ув’язнення

Тепер на Віктора Бута очікує судовий розгляд у США в зв’язку з офіційним обвинуваченням у тероризмі. 43-річний колишній офіцер військово-повітряних сил, прозваний у світі «торговцем смертю», ймовірно, поставляв зброю у райони громадянських воєн у Південній Америці, на Близькому Сході та в Африці.

Екстрадиція Віктора Бута з Таїланду до США

x
Адвокат Бута повідомив, що подасть скаргу на дії влади щодо його підзахисного вже в середу. Американське посольство в Таїланді підтвердило екстрадицію Бута, але відмовилося коментувати цю справу.

У серпні таїландський суд зупинив процес видачі Бута США на три місяці, але вже у жовтні дав «зелене світло» екстрадиції росіянина до Америки. Сам Віктор Бут відкидав усі звинувачення на його адресу з боку Сполучених Штатів і називав усе «американськими фантазіями». У разі обвинувального вироку суду в США Віктора Бута може очікувати довічне ув’язнення.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG