Доступність посилання

ТОП новини

Громадські діячі створили комітет із вшанування жертв Голодомору


38 учених, громадських діячів і представників сфер мистецтва створили громадський комітет з організації вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Про це заявив координатор громадського комітету, екс-віце-прем’єр Іван Васюник.

Серед учасників комітету – колишній керівник Інституту національної пам’яті Ігор Юхновський, громадський діяч Євген Сверстюк, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, правозахисник Євген Захаров, колишній директор Департаменту архівного забезпечення Служби безпеки України Володимир В’ятрович, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, співачка Ніна Матвієнко, режисер Андрій Жолдак, письменник Марія Матіос, філософ Мирослав Попович.

Сьогодні відбулося установче засідання комітету, учасники якого ухвалили звернення до українців. Комітет закликає громадян 27 листопада взяти участь у заходах, зокрема, о 16:00 запалити свічі на згадку про жертв Голодомору.

Крім того, у Києві 27 листопада відбудеться акція «Голодомор 32-33 – це геноцид. Пам’ятаємо», учасники якої, взявшись за руки, створять живий ланцюг пам’яті біля Національного меморіалу Голодомору.

Також до річниці Голодомору присвячена презентація книжки «Голодомор 1932-1933 років в Україні. За документами галузевого державного архіву СБУ» і виставка «Страчені голодом: невідомий геноцид українців», що буде проведена в різних містах України.

За словами Васюника, нинішня українська влада, заперечуючи факт геноциду, дотепер не оголосила, чи будуть які-небудь офіційні заходи в День вшанування пам’яті жертв Голодомору. «Ми очікуємо почути позицію влади про заходи, які будуть або не будуть проводитися в цей день», – сказав він.

Представник комітету наголосив, що всі плановані акції будуть проводитися без якої-небудь партійної символіки, і висловив надію, що такі заходи допоможуть об’єднати українців.

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. У 2010 році цей день буде 27 листопада.
XS
SM
MD
LG