Доступність посилання

ТОП новини

Яких звичок важко позбутися Януковичу (огляд преси)


Київ «Газета по-українськи» стверджує, що перший рік перебування Януковича на посаді Президента засвідчив, що старі звички фальсифікації виборів, цензурування засобів масової інформації та корумпованих практик ведення бізнесу надто сильно вкоренилися в ньому. Відтак, на майбутньому українському саміті ЄС лідери країн мають переконати Януковича і його оточення, що не можна отримати все й одразу, оскільки між внутрішньою і зовнішньою політиками існує тісний зв’язок. Про це йдеться в статті «Президент і далі вірить у теорію змови».

Будь-який політичний режим потребує власної легітимації – в очах як власних співгромадян, так і світового співтовариства. І гуманітарна політика, як стверджує дописувач газети «День», є потужним інструментом такої легітимації, оскільки оперує тими сферами, які раніше прийнято було визначати як «ідеологічні». Тим часом про осмислену гуманітарну політику нової влади авторові статті говорити складно бодай тому, що незрозуміло, яким чином і ким виробляються рішення, що лягають сьогодні на стіл верховному арбітрові – Президенту. Стаття називається: «Тож яку державу вони будують?».

Після повернення Януковичем старої редакції Конституції політичні оглядачі прогнозували, що у Верховній Раді почнуть масово з’являтися нові фракції. Адже тепер усілякі імперативні мандати скасовані, у коаліції немає потреби, а чинною є норма, за якою фракцію можуть утворити 14 депутатів. Однак після скандального рішення Конституційного Суду минуло вже більш як півтора місяця, а в парламенті так і лишається п'ять «материнських» фракцій. Утім, за даними газети «Україна молода», створити нові окремі фракції прагнуть одразу кілька лідерів, але вони не хочуть першими порушувати існуючий баланс. Адже той, хто дочекається «фальстарту» конкурента, може отримати додаткові переваги. Зокрема, дві амбітні групи у складі «НУНС» вичікують «сепаратистського» кроку конкурентів, щоб утворити власні фракції.

Сатирик Михайло Жванецький якось сказав: «Життя краще з деяким погіршенням». Так і в Україні: урядовці стверджують, що жити в країні стало краще, а опозиція бачить погіршення рівня життя. Чи так це насправді? Які показники мінімальної пенсії та заробітної плати будуть закладені у бюджет наступного року країни. Про все читачам розповідає газета «Голос України» у матеріалі «Соціальні стандарти 2011 року. Якими їм бути?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG