Доступність посилання

ТОП новини

В Україні збиратимуть кошти на фільм за романом «Чорний ворон»


Київ – На зйомки фільму за романом Василя Шкляра «Чорний ворон» незабаром розпочнуть збирати кошти по всій Україні, повідомляють ініціатори проекту, серед яких зокрема Ліга українських меценатів. Попередній бюджет фільму – 2,5 мільйони доларів. Ці гроші планують залучати двома способами: через всенародний збір коштів та оголошення конкурсу на залучення інвесторів.

Письменник Валерій Нечипоренко вважає, що серед сучасних українських літературних творів саме роман Василя Шкляра «Чорний ворон» підпадає під визначення поняття «блокбастер». «У романі є детектив, бойовик, мелодрама, є кохання і комічні моменти – всі літературні основи для справжнього блокбастера», – додає він.

Ідея зняти фільм за романом «Чорний ворон» з’явилася тоді, коли Василь Шкляр подорожував містами України із презентацією нового видання. Коли читачі запитували в нього, чи не збирається написати сценарій на основі роману, Василь Шкляр відповідав, що це неможливо, бо знімати кіно нині задорого, а держава таких коштів не дасть. Тоді читачі порадили збирати кошти з усієї України.

Ця ідея припала до вподоби виконавчому директору Ліги українських меценатів Михайлові Слабошпицькому. За його словами, до збору коштів можна залучити не лише мешканців України, охочих підтримати цікавий проект, але й представників української діаспори.

«Я переконаний, що принцип толоки виграшний, і ми зберемо ці кошти. Я знаю, що кіно – це дуже дорога іграшка, і знаю, який бюджет виділяється на кіно в Україні. Має бути національний інвестор – українська громадськість. Чекати чогось невідомо звідки немає сенсу», – вважає він.

Автор роману у пошуках режисера

Сума, яку хочуть зібрати ініціатори проекту, – 20 мільйонів гривень. Для цього оголошують всенародний збір коштів, а згодом залучатимуть інвесторів.

Автор роману «Чорний ворон» Василь Шкляр, у свою чергу, переймається вибором режисера. Він переконаний, що від цього залежить зокрема і масштаб стрічки, й обсяги фінансування. «Кожен фільм – це насамперед твір режисера, тут ми дуже боїмося помилитися. Тому що зібрати такі гроші і звести справу нанівець – це було б щось близьке до самогубства», – наголошує письменник.

Над романом «Чорний ворон» Василь Шкляр працював 13 років, презентували твір у 2009 році. У книзі розповідається про збройну боротьбу повстанців Холодного Яру проти більшовицької влади у 20-х роках минулого століття.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG