Доступність посилання

ТОП новини

США особливо стурбовані станом свободи релігії в Ірані та Узбекистані


Прага – Американський уряд заявляє, що він стурбований станом релігійної свободи у світі, і знову називає Іран та Узбекистан як країни, котрі викликають особливе занепокоєння у Вашингтоні. Щорічний звіт про стан релігійної свободи у світі презентувала державний секретар США Гілларі Клінтон, яка використала цю нагоду, щоб наголосити, що вільне сповідування релігії у світі залишається пріоритетом американської зовнішньої політики.

Щороку у листопаді зовнішньополітичне відомство США називає проблеми і країни, які найбільше виділяються щодо перешкоджання у вільному сповідуванні релігій. Щорічний звіт про Міжнародну свободу релігії традиційно представляє керівник Державного департаменту США. Цим Вашингтон ще раз наголошує, наскільки важливими є питання релігійної свободи для американської системи цінностей.

Державний секретар США Гілларі Клінтон
Представляючи результати звіту у Вашингтоні, державний секретар США Гілларі Клінтон заявила, що у свободи релігії є багато ворогів.

«Релігійним свободам загрожують авторитарні режими, які утискають власних громадян. Ïм загрожують екстремістські групи, які розпалюють тертя між різними релігійними угрупованнями. Ïм загрожує тиха, але постійна загроза, яку становлять нетерпимість і недовіра, які роблять малі релігійні групи вразливими й марґіналізованими», – зазначила Клінтон.

Малі релігійні громади під загрозою

Державний секретар США навела приклад закликів тероистичної мережі «Аль-Каїда» проти малих релігійних громад на Близькому Сході. Йдеться, зокрема, про напади на святі місця суфістів, шиїтів, ахмадійців у Афганістані і нещодавній напад на християнську церкву в Багдаді.

Також, за словами Гілларі Клінтон, США занепокоєні повідомленнями про утиск тибетських буддистів, християн та уйгурської мусульманської громади в Китаї. Окрім цього, державний секретар зауважила, що «деякі європейські країни наклали серйозні обмеження» на сповідування релігії, проте вона не назвала конкретні держави.

Серед країн, які викликають «особливе занепокоєння», Клінтон назвала Іран, чий уряд намагається «суворо обмежити свободу релігії». США непокоять повідомлення про «ув’язнення, переслідування й дискримінацію на підставі релігійних вірувань». Серед переслідуваних громад звіт називає практично всі нешиїтські громади: суфістів, християн, багаїв та юдеїв, – а також ті шиїтські громади, які не поділяють політичну лінію іранського керівництва.

Поруч з Іраном знову опинився Узбекистан, де, за словами аналітиків Державного департаменту США, уряд став ще більше переслідувати релігійні меншини, серед них бахаїв та християн.

Говорячи про Україну
, у звіті зауважують, що в цілому український уряд поважає свободу релігії. Однак на місцевому рівні не поодинокими є випадки, коли влада стає союзником однієї громади проти іншої у питаннях реституції власності. Також повідомляється про утиски на соціальному рівні та дискримінацію на ґрунті антисемітизму та антиісламізму.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG