Доступність посилання

ТОП новини

Податковий кодекс ухвалили, але робота над ним триває


підприємці протестують під стінами Верховної Ради, 18 листопада 2010 року
підприємці протестують під стінами Верховної Ради, 18 листопада 2010 року

Київ – Верховна Рада голосами 269 депутатів ухвалила Податковий кодекс. Тим часом, підприємці, які протестують проти цього документа, мають намір і далі боротися – тепер вони вимагатимуть від Президента не підписувати документ. Наступна акція протесту запланована на 22 листопада.

Робота над документом у Верховній Раді 18 листопада розпочалася із сутички. Вона виникла через те, що опозиціонери висипали в ложу уряду зібрані підприємцями для урядовців копійки. Представники більшості за урядовців заступилися. При цьому один із опозиційних депутатів отримав по голові проектом Податкового кодексу.

Суперечки довкола законопроекту точилися до останнього моменту.

Неідеальний кодекс доопрацюють постфактум

«Хочу гарантувати, що Міністерство фінансів у співпраці з усіма зацікавленими сторонами і надалі буде наполегливо працювати над вдосконаленням податкового законодавства», – звернувся до депутатів перед голосуванням міністр фінансів Федір Ярошенко, закликаючи підтримати документ.

«Не треба це робити поспіхом! – заперечила депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна. – Ми й так наголосували вже такого, що економіка не витримає. Якщо зараз ще буде прискорено цей процес, то я даю прогноз: ми сто разів повернемося (до Податкового кодексу) до нового року, а потім ще після нового року двісті разів».

«Деякі речі дійсно вимагатимуть доопрацювання, – каже позафракційний депутат, член Наглядової ради НБУ Юрій Полунєєв. – Я далекий від того, що кодекс є ідеальним. Очевидно, в нього треба буде вносити корективи і правки».

Протест втрачає аполітичність

Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу

Підприємці, до яких приєдналися організації перевізників, мають намір протестувати і надалі. Оргкомітет акції протесту проти Податкового кодексу заявив про створення координаційної ради з проведення референдуму про дострокове припинення повноважень парламенту і Президента – у разі, якщо той підпише податковий кодекс. Сьогодні ж на мітингу під парламентом це рішення було схвалене.

Також відбулося подальше зближення підприємців, які протестують проти кодексу та опозиції. Попри перешкоди з боку охорони парламенту, яка не пропускала представників бізнесу, ті прийшли на засідання опозиційного уряду. Вислухавши підприємців, Юлія Тимошенко пообіцяла всі свої організаційні ресурси передати на підтримку їхніх акцій протесу. Підприємці та опозиція погодилися координувати свої дії.

Питання про те, чи підпише президент Податковий кодекс, досі залишається відкритим. Заступник голови президентської Адміністрації Ірина Акімова сказала, що вони працюватимуть з уже ухваленим документом. У свою чергу депутати з провладної більшості кажуть, що в кодексі враховані всі побажання глави держави, які він запропонував після того, як проект кодексу відкликали на доопрацювання. Однак однозначної впевненості ні в кого немає.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG