Доступність посилання

ТОП новини

Луганщина взялася рекламувати свій інвестиційний потенціал


Місце проведення форуму – обласний драмтеатр
Місце проведення форуму – обласний драмтеатр

Луганськ – У місті підбивають підсумки 1-го Луганського Міжнародного інвестиційного форуму. Безпрецедентний захід для області завершився у п’ятницю, 19 листопада. Протягом двох днів влада регіону переконувала інвесторів, передовсім іноземних, вкладати гроші у бізнес в Луганській області.

Учасників інвестфоруму виявилося чимало – бізнесмени, представники консалтингових компаній, працівники посольств – понад 100 осіб із 17 країн світу. Спеціально замовлений літак із Києва, який привіз інвесторів, бронювання всіх готельних номерів високого класу та майже мільйон гривень – обласна влада не шкодувала грошей на проведення форуму.

Про ідею проведення у Луганську інвестиційного форуму почали говорити ще півроку тому. Тоді створили Регіональне агентство сприяння інвестиціям. Саме ця установа і зайнялася організацією масштабного заходу.

Шведи навчать заощаджувати енергоресурси

Представник шведської консалтингової компанії Бенгт Йогансен
Два дні збирав інформацію про луганський регіон представник шведської консалтингової компанії Бенгт Йогансен. Він каже, що Швеція наразі лише придивляється до українських регіонів.

«Для Швеції цікаво працювати над виробництвом енергоощадних технологій. Ми хочемо впроваджувати такі технології. Все це може стосуватися Луганська, адже тут марнується багато енергії», – каже Бенгт Йогансен.

Тим часом поляки вже працюють на Луганщині. Жиґмунд Квятковський розповідає, що з нетерпінням чекає на поновлення діяльності спеціальних економічних зон. Його підприємство, яке випускає устаткування для супермаркетів, створене на Луганщині саме за часів, коли інвесторам надавалися суттєві пільги.

Жиґмунд Квятковський, польський бізнесмен
«У Луганській області маємо дочірню компанію в місті Кремінна. Ми вже вклали інвестиції, потрібно розвиватися далі. Будемо залучати наших колег-інвесторів. Тому й приїхали на цей цікавий форум», – розповів польський бізнесмен.

Інвесторам запропонували максимум конкретики

Організатори наголошують: принциповою відмінністю луганського форуму від інших подібних заходів в Україні стало те, що потенційним інвесторам запропонували вже готові інвестпроекти, зокрема, з видобутку корисних копалин, виробництва енергоощадного обладнання та альтернативних видів палива, будівництва елеваторів та овочесховищ. Всього – понад 40 проектів.

Досягнуто домовленості з британською компанією про створення підприємства з виробництва світлотехнічної продукції, а іспанці заявили, що готові спільно з луганськими партнерами працювати в галузі інфраструктурного будівництва та комунального господарства. Делегації Англії, Німеччини та Іспанії запропонували організаторам провести у них виїзні галузеві форуми.

Форум як PR-акція

Експерт проекту ООН із регіонального розвитку Олена Козлюк каже, що такі заходи – це, насамперед, реклама для луганського регіону, адже зазвичай європейські інвестори обмежуються Західною Україною та Києвом.

«Форум – це добра PR-акція для того, щоб Луганську область помітили. Що в нас не ведмеді бігають, а що дуже потужний промисловий регіон з хорошими трудовим ресурсами і з владою, яка готова йти на співпрацю і відкрита для співпраці», – зазначає Олена Козлюк.

Однак, на думку експертів, транснаціональним компаніям не потрібні напіврозвалені заводи радянських часів. Промислові ділянки з комунікаціями – ось що цікавить серйозних гравців. А ще – стабільність, зрозумілі правила гри, відповідальні та освідченні місцеві чиновники, які б не гальмували процес інвестування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG