Доступність посилання

ТОП новини

Інвестиційний клімат в Україні теплішим не стає


Київ – Українська економіка долає наслідки кризи. Президент Віктор Янукович зауважив сьогодні, що зростання валового внутрішнього продукту цього року складе близько 5 відсотків. Водночас інвестиційний клімат в Україні все ще надто холодний. Європейська бізнес-асоціація відзначила його погіршення в третьому кварталі і оцінила цей показник трохи більш ніж на три бали за п’ятибальною шкалою. Чого бракує закордонним інвесторам?

Економічна криза змусила багато урядів світу радикально скорочувати бюджетні витрати. Україна не є винятком – саме дефіцит бюджету є головним макроекономічним ризиком, вважає екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник.

«Найбільша загроза для країни – це бюджетний дефіцит, – каже він. – Коли у вас особисто доходи впали, то ви себе поводите дуже правильно і раціонально – ви скорочуєте свої видатки. Бюджет країни нічим не відрізняється від вашого особистого».

Збалансування фінансової системи є однією з передумов економічного відновлення та поліпшення інвестиційного клімату. В іншому разі банки не зможуть відновити кредитування. Такої думки дотримується голова Ради Національного банку України Петро Порошенко.

«Ми не добилися зростання кредитування. Банки мають величезну ліквідність на своїх рахунках і відмовляються кредитувати виробників. Ризики банківської системи у вигляді неповернення кредитів у нас на сьогоднішній день залишаються», – зазначає Порошенко.

Рецепт Рубіні: реформи замість розмов

За умов браку внутрішніх інвестицій Україна має шанс отримати зовнішні ресурси. На думку відомого американського економіста Нуріеля Рубіні, інвестори зараз шукають можливості для капіталовкладень у багатьох країнах світу.

Україна має важливу конкурентну перевагу – девальвація гривні на два роки випередила початок світової валютної війни, вважає керівник групи інвестиційних компаній Валерія Гонтарєва. «Недооціненість гривні досі є, та якщо буде висока інфляція, все це буде дуже швидко «з’їдено», – каже він.

Водночас Нуріель Рубіні вважає, що гнучкіший валютний курс, що допускає певну девальвацію гривні, дозволить посилити конкурентоспроможність української економіки. Але в масштабах світової економіки такі кроки можуть бути безрезультатними.

«США потребують слабшого долара для нарощування експорту, Британія потребує слабшого фунта для нарощування експорту, Японія проводить інтервенції, щоб стимулювати експорт…», – зауважує американський економіст.

Також для приходу інвестицій потрібні реальні реформи і гарантії повернення капіталу, а не лише розмови про це. Нуріель Рубіні має такий рецепт для всіх ринків, що розвиваються.

«Очищення фінансової системи, керована центробанком рекапіталізація банків, яка додасть упевненості, що вони мають достатньо ресурсів. Зрештою, реприватизація банків, націоналізованих під час реформування. Також важливою є відкритість для торгівлі та іноземних інвестицій. У разі дотримання цих умов на ринки, що розвиваються, прийде закордонний капітал для продуктивних інвестицій у цих країнах», – вважає економіст.

На думку Нуріеля Рубіні, який 2006 року передбачив прихід світової економічної кризи, головним сценарієм наступних років є повільне відновлення. Водночас ризик повторної рецесії теж залишається.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG