Доступність посилання

ТОП новини

Чорноморський флот Росії : удар по економіці Севастополя


Севастополь – Перебування Чорноморського флоту Росії все більше б’є по економіці міста Севастополя. Севастопольська влада вже висловлює розчарування «харківськими угодами» – місто і далі втрачає від базування російських військових у регіоні.

Наприкінці вересня Президент України Віктор Янукович доручив Севастопольській міській державній адміністрації розробити новий механізм розрахунку компенсації втрат доходів бюджетів міста у зв’язку з перебуванням тут військових частин і формувань Чорноморського флоту Росії. Наскільки великі такі витрати – точно не відомо, але те, що вони суттєві – визнають і самі керівники Севастополя.

Валерій Саратов
Днями мер міста, «регіонал» Валерій Саратов заявив, що звертатиметься до офіційного Києва з пропозицією збільшити щонайменше удвічі державні компенсації за оренду росіянами севастопольських земель, а також – до офіційної Москви з проханням у стільки ж збільшити внесок на соціально-економічний розвиток місць базування Чорноморського флоту в Україні.

За словами глави міськдержадміністрації, його очікування у зв’язку з підписанням «харківських угод» «не виправдалися». В інтерв’ю місцевим журналістам він розповів, що у севастопольців були побажання, щоб у підприємства Чорноморського флоту Росії більше вкладалося коштів, щоб вони отримували більше замовлень. Однак, цього не сталося, флотські підприємства «у важкому стані», – заявив Саратов.

Більше того, нещодавно Будівельне управління ЧФ Росії оголосило себе банкрутом, а 13-й військовий судноремонтний завод, який зменшив виробничі обсяги у кілька разів, ще й відсудив право не платити в Україні податок на прибуток та НДС. Російським військовим бізнесменам вдалося довести українському суду, що роботи проводилися на території Росії – власне, на російських кораблях, які хоч і перебували в Севастопольській бухті, тобто, в Україні, але володіють правом екстериторіальності.

«Тихій хід» на докові 13 заводу

Український військовий експерт Дмитро Тимчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що останнім часом вклад ЧФ Росії в економіку Севастополя різко зменшився і це є результатом «харківських угод». За його словами, та політика, котру проводить офіційний Київ, наказуючи всім державним структурам не сваритися з російською стороною з жодних приводів, «тепер вилізає зовсім іншим боком і неприємностями, в тому числі і для севастопольської влади».

Дмитро Тимчук
Говорячи про втрати, слід згадати і про 12 тисяч робочих місць, скорочених цього року на Чорноморському флоті та його підприємствах, і те, що флот й далі утримує причали та землі, яких потребує для свого економічного розвитку місто і порт.

Чи є інший вихід, окрім випрошування грошей у Києві та Москві?

Днями до міського бюджету надійшли 17 мільйонів гривень. Це перший транш російських федеральних грошей на соціально-економічний розвиток Севастополя, хоча, ці кошти мали надійти ще в першому півріччі. Севастопольські чиновники побоюються, що решта надішлють перед новорічними святами і їх не встигнуть освоїти. Торік через це Севастополь був змушений повернути до Росії 7 мільйонів гривень.

Ще 100 мільйонів гривень спеціальної «флотської» дотації має надійти протягом року з Держбюджету України. Валерій Саратов визнає, що для нормального розвитку місту потрібні інвестиції. А для цього він планує «по-хорошому» домовлятися з командувачем ЧФ Росії, щоб росіяни добровільно передали місту частину причальних стінок і земель, які не використовуються, але розташовані в інвестиційно-привабливих місцях Севастополя.

Редактор інтернет-проекту «Флот-2017» Дмитро Тимчук каже, що це малоймовірно, бо флотське командування знайшло механізм, як через суди домагатися права здавати флотські об’єкти і землі в суборенду. «Єдиний вихід – будь-яким чином «харківські угоди» переглядати й укладати нормальний, цивілізований, юридично обґрунтований договір щодо всіх правових і майнових аспектів базування Чорноморського флоту Росії в Криму», – зазначає Тимчук.

Командування Чорноморського флоту Росії такі пропозиції севастопольського мера поки не коментує. У флотській прес-службі Радіо Свобода порадили звертатися за роз’ясненнями до Міністерства закордонних справ Росії.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG