Доступність посилання

ТОП новини

Підприємці обіцяють поновити протести


Акція протесту під стінами Верховної Ради, 19 листопада 2010 року
Акція протесту під стінами Верховної Ради, 19 листопада 2010 року

Київ – Підприємці обіцяють повернутися на вулиці Києва з масовими акціями протесту, якщо Президент Віктор Янукович підпише Податковий кодекс. Ухвалений парламентом документ ставить хрест на спрощеній системі оподаткування для малого бізнесу, а відтак позбавить роботи мільйони самозайнятих українців, кажуть критики кодексу. Крім того, підприємці погрожують парламентові та Президенту дочасними виборами.

Підприємці вимагають від Верховної Ради переглянути щойно ухвалений Податковий кодекс, заявив у п’ятницю заступник голови Національного форуму профспілок Григорій Кабанченко.

«У нас є спільна позиція: збільшити кількість осіб, що перебувають у трудових відносинах з фізичною особою-підприємцем, до десяти осіб та обсяг доходу до мільйона без застосування касового апарату; встановити ставку єдиного податку для фізичних осіб-підприємців до 200 гривень при обсязі доходу, що не перевищує 500 тисяч гривень, від 200 до 400 гривень при обсязі виручки від реалізації продукції, що не перевищує 1 мільйон гривень», – заявив він.

Михайло Чечетов
Утім, заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив Радіо Свобода, що забаганки підприємців є перебільшеними.

«Малий бізнес – йому трава не рости, дай ще до трьох мільйонів єдиний податок двісті гривень, і все чудово. А може, до п’яти мільйонів обороти, а 200 гривень вони платитимуть?» – запитує регіонал.

Тіньові податки

Самі ж підприємці кажуть, що депутати просто не розуміють життєвих реалій. Наприклад, сплачувати податки за спрощеною системою, згідно з кодексом, зможуть ті фізичні особи-підприємці, які не користуються касовими апаратами, мають не більше від чотирьох найманих працівників і виручку від продажу товарів чи послуг, не більшу за 300 тисяч гривень.

Водночас доходи малих підприємців складають не більше як 30 відсотків від торгової виручки, запевнила заступник секретаря координаційної ради працівників ринків Ольга Гайсумова.

«Великий обіг іще не свідчить про те, що людина отримує великий прибуток. Доводити свої видатки нам буде дуже складно, а вони великі. Враховуючи те, що наша держава дуже корумпована, всюди квітне хабарництво, як ми будемо доводити, що ми сплачуємо нелегальні платежі до яких нас змушують? Тому 300 тисяч ще не свідчать про те, що наші прибутки є високими», – каже підприємець.

Якщо Верховна Рада не перегляне умов спрощеного оподаткування, а президент підпише Податковий кодекс, підприємці обіцяють повернутися на вулиці з акціями протесту.

Крім того, вони обіцяють ініціювати проведення референдуму щодо призначення дочасних президентських та парламентських виборів.

У четвер, коли Верховна Рада розглядала проект Податкового кодексу, в акціях протесту у Києві взяли участь, за різними даними, від 5 до 30 тисяч осіб.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG