Доступність посилання

ТОП новини

Доля євро тепер у руках ірландців


Прага – Ринки очікують, що Ірландія нарешті погодиться прийняти пакет допомоги від партнерів по єврозоні та Міжнародного Валютного Фонду. Ірландський уряд пручається спробам впливати на його податкову політику з-за кордону, бо в обмін на фінансову підтримку від нього вимагають скасувати низький корпоративний податок, який вважався однією з причин економічного буму країни протягом останніх років.

Наприкінці минулого тижня курс євро дещо підвищився по відношенню до основних валют, бо ринки майже переконані, що найближчим часом ірландський уряд погодиться на запропонований йому пакет допомоги. Таким чином, згідно з міркуваннями ринкових аналітиків, вдасться зупинити наростаючі загрози для інших фінансово слабких країн єврозони – Португалії та Іспанії.

Для самого ірландського уряду пакет допомоги, який оцінюється у близько 100 мільярдів євро, означає часткову втрату контролю над власною податковою політикою. Бо за підтримку своїх банків, про що Ірландія просила партнерів, вона буде змушена заплатити відмовою від низької ставки корпоративного податку.

Ставка у 12,5% впродовж довгого часу вважалася головним магнітом для закордонних інвестицій і причиною для роздратування інших урядів країн єврозони. Бо вони вважали, що за рахунок своїх платників податків інші країни ЄС фінансують високі темпи зростання ірландської економіки.

Причина бід банків – великі позики на будівництво


Ірландські банки опинилися перед загрозою банкрутства через великі позики на будівництво. Уряд гарантував банківські позики, які тепер можуть потопити вже і державні фінанси.

Голова ірландського уряду Браян Ковен наполягає, що робить усе, щоб Ірландія не прогадала.

«Моя відповідальність полягає у тому, щоб отримати найкращий результат для країни. Адже проблема пов’язана не лише з нашою юрисдикцією, а зі всією єврозоною», – каже прем'єр.

Ірландські політики опинилися перед складною дилемою, як задобрити колег по єврозоні, які збентежені тим, як фінансова слабкість Ірландії може позначитися на всій зоні функціонування спільної валюти, а з іншого боку, як не втратити підтримку власного виборця, який незадоволений тим, що після двох десятиліть зростаючих статків країна нині буде змушена почати заощаджувати.

Безробіття вже сягнуло понад 13 відсотків і країна знову починає втрачати своїх громадян. За оцінками, близько 5 тисяч ірландців покидають країну щомісяця.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG