Доступність посилання

ТОП новини

НАТО запрошує Росію до участі в системі ПРО


Керівники країн НАТО запросили в суботу президента Росії Дмитра Медведєва, щоб його країна приєдналася до розробки системи протиракетної оборони, яка має на меті протистояти ймовірним ракетним загрозам із боку таких країн, як Іран чи Північна Корея.

Як заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен після закінчення саміту Північноатлантичного союзу в Лісабоні в Португалії, російський керівник у відповідь погодився на співпрацю на технічному рівні, але не давав обіцянок, що Росія приєднається до системи після її створення.

Керівник НАТО додав, що Північноатлантичний союз і Росія таким чином співпрацюватимуть задля свого захисту вперше в історії. Він наголосив, що тепер Росія без сумнівів знатиме, що створювана система протиракетної оборони не може бути спрямована проти неї.

Медведєв у відповідь заявив, що його країна продовжить діалог із усіх питань стосовно системи ПРО в Європі, але результат, за його словами, має бути ясний і прийнятний для Росії.

Досі Москва стверджувала, що плановані Сполученими Штатами системи протиракетної оборони в Європі становлять загрозу національній безпеці Росії. США наголошують, що така система, до створення якої залучили НАТО, не здатна протистояти російській ядерній міці і має цілком іншу мету – захист від імовірного ракетного нападу з боку так званих «країн-ізгоїв», як-то Іран чи Північна Корея.
XS
SM
MD
LG