Доступність посилання

ТОП новини

Звинувачений діяч із ДР Конго не визнав вини в міжнародному суді


Колишній чільний керівник Демократичної Республіки Конго, який постав перед Міжнародним кримінальним судом у Гаазі в Нідерландах, не визнав себе сьогодні винним за висуненими йому звинуваченнями в злочинах проти людяності і воєнних злочинах.

Жан-П’єр Бемба Ґомбо, колишній один із віце-президентів Демократичної Республіки Конго, звинувачений в убивствах, ґвалтуваннях і мародерстві, до який він, за даними звинувачення, був причетний як керівник у 2002 році повстанського угруповання.

Ідеться про події в сусідній Центрально-Африканській Республіці, президент якої запросив тоді Бембу з його бійцями допомогти придушити заколот проти нього. Пізніше, коли президента Центральної Африки таки скинули, нова влада цієї країни висунула звинувачення проти Бемби і звернулася в цій справі до Міжнародного кримінального суду.

Кілька років тому Бемба через суперечності з владою Демократичної Республіки Конго був змушений до вигнання і 2008 року був затриманий у Бельгії на підставі ордеру Міжнародного кримінального суду.

Процес над Бембою є третім у цьому суді від часу його заснування.

Міжнародний кримінальний суд, що заснований 1 липня 2002 року і діє в Гаазі, має на меті переслідувати осіб, звинувачених у геноциді, воєнних злочинах і злочинах проти людяності, скоєних після цієї дати.
XS
SM
MD
LG