Доступність посилання

ТОП новини

У США запустили найбільший супутник-шпигун


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах вивели у космос новий розвідувальний супутник, який вважають найбільшим у світі за розмірами й потужністю. Такий супутник здатний фотографувати, як стверджують фахівці, не лише окрему гармату, а й навіть окремого артилериста.

Велетенська ракета-носій Delta-4 з супутником на борту стартувала з мису Канаверел, штат Флорида, де розташовано космічний центр імені Кеннеді.

Що це за супутник, яке завдання він має виконувати, на якій орбіті обертатися, які його технічні характеристики – все, крім порядкового номера 32, вважається військовою таємницею.

Відомо лише, що космічних шпигунів виводять на так звану геосинхронну орбіту на висоті 36 тисяч кілометрів від земної поверхні. Звідти вони здатні фотографувати, як стверджують, не лише окрему гармату, а й навіть окремого артилериста.

Бригадний генерал авіації Ед Вілсон, керівник запуску, не зупинявся на функціях супутника. На брифінгу для журналіств генерал був украй лаконічним. Він сказав лише: «...ця місія (супутника) допоможе зробити так, щоб життєво важливі ресурси Національного розвідувального офісу (НРО) й надалі підсилювали нашу національну оборону».

А директор цього офісу, генерал у відставці Брюс Карлсон зазначив на конференціії Авіаційної та космічної асоціації, що ракета-носій Дельта-4 підняла у космос «найбільший у світі супутник».

Замінюють старі супутники

Потребу у нових розвідувальних супутниках Карлсон пояснив необхідністю замінювати старі сателіти, які доживають віку, перебуваючи на орбіті. Розраховані ті супутники були на 3, 5 або 8 років роботи, але служать упродовж 10, 12 і аж 20 років. Приблизне уявлення про новий розвідувальний супутник можуть дати параметри найбільшого комерційного супутника TereStar 1, виведеного на орбіту у липні минулого року.

Той супутник важив близько 7 тонн і був споряджений велетенською антеною 18 метрів завдовжки. Щодо ракети-носія Delta-4, то вона потрійна. Її висота на стартовому майданчику становить 72 метри, а сила тяги двигунів понад 900 тонн. Тобто, це найпотужніша у світі ракета на рідкому паливі. Вона здатна піднімати на навколоземну орбіту 24 тонни вантажу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG