Доступність посилання

ТОП новини

Кияни згуртовуються проти забудовників


Київ – Мешканці мікрорайонів Києва створюють об'єднання самоорганізації населення, щоб захищатися від забудовників і вирішувати свої комунальні проблеми. Серед перших – Дніпровський район, який потерпає від забудови парків та шкільних стадіонів. Утім, експерти з конфліктів із забудовниками вважають такий спосіб захисту інтересів киян недостатньо надійним.

Парк Малишка біля станції метро Дарниця. Рік тому тут росли вікові сосни, зараз половина парку вирубана і вкрита купами щебеню. Мешканці прилеглого до парку Комсомольського мікрорайону висаджують тут молоді дерева і цілодобово чергують, щоб не дати забудовникам продовжити будівельні роботи.

«Сюди завезли щебеню, до того ж радіоактивного. Дерева спиляли. Це ми винні, що не вберегли. Зараз розгрібаємо щебінь і саджаємо нові», – каже Микола, мешканець мікрорайону, науковець.

«Тут у наметі ми постійно чергуємо. Погрожують, але щось робити бояться. Інший намет, із якого охоронець відійшов на годину, серед ночі спалили», – каже Емма, мешканка мікрорайону, пенсіонерка.

Адвокат Олександр Дядюк, який захищає мешканців Комсомольського мікрорайону, говорить, що парк віддали під забудову незаконно, нібито для створення накриття над метро, яке має бути ближче до метрополітену.

«Вони насправді хочуть робити тут ринок, такий, як по той бік метро. Розгорнуть щебінь і поставлять ларьки – гроші рікою потечуть. Незрозумілі дії влади та Господарського суду Києва, які все це узаконюють. Але з новою владою в столиці надія є. До того ж, СБУ зацікавилося і наклало арешт на дії з цією ділянкою», – розповів адвокат.

Безпосередня демократія як захист від свавілля

Інша земельна ділянка, колишній стадіон для трьох шкіл мікрорайону вже перетворився на будівельний майданчик. Сюди мають перенести «Льодовий палац» із центру Києва, на місці якого будують об'єкти до Євро-2012.

Школярі мікрорайону відтепер не займаються фізкультурою на вулиці. Однак виконроб будівництва, який відмовився представитися, говорить, що нібито учні місцевих шкіл для компенсації зможуть відвідувати «Льодовий палац» безкоштовно.

«Всі будуть задоволені. Це льодова арена, замовник якої – держава. А місцеві діти зможуть тут займатися безкоштовно? Звісно, будуть!» – переконує будівельник.

Школа номер 278 залишилася без стадіону. Днями тут зібралися представники від усіх будинків мікрорайону, які створили ініціативну групу для формування комітету громадських дій мікрорайону. Подібні органи самоорганізації допоможуть місцевим мешканцям захиститися від забудовників, вирішувати комунальні проблеми, каже член ініціативної групи, керівник організації «Самоврядна громада» Інна Плотникова.

«Потреба органів самоорганізації населення (ОСН) виникла тоді, коли ми стали боротися із забудовниками. Без них у юридичному порядку дуже важко захищати права людей. Самоорганізація населення – ще й альтернатива ліквідованих районних рад. Це форма безпосередньої демократії», – говорить ініціатор ОСН.

Органи самоорганізації влада зможе легко закрити?

Поява органів самоорганізації населення свідчить про зрілість громадянського суспільства в Києві, однак їхня ефективність є сумнівною, зауважує керівник «Форуму порятунку Києва» Віталій Черняховський.

«Київрада може всі ці самоврядні структури ліквідувати одним махом, як райради, – каже він. – Тому панацеєю вони не можуть бути. Київрада може закрити такі органи самоорганізації за день, комітети мікрорайонів у тому числі. За будь-які дії проти влади по землі, нерухомості чи бюджету».

Для захисту жителів мікрорайонів Віталій Черняховський радить створювати локальні громадські організації які ліквідувати набагато важче, та ініціювати створення виборних рад районів і мікрорайонів на державному рівні.

Нині органи самоорганізації населення створюються в інших місцях Києва, зокрема в житломасивах Голосіївського та Солом’янського районів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG