Доступність посилання

ТОП новини

Росія має виплатити компенсації родичам жертв трагедії в Катині – Качинський


Польська влада повинна добиватися від Росії вибачень та виплати компенсації родичам жертв Катинської трагедії.

Про це заявив лідер найпопулярнішої польської опозиційної партії «Право і справедливість» (PIS) Ярослав Качинський, коментуючи ухвалу Державної думи Росії про визнання Катинської трагедії злочином сталінізму.

«Мова про те, щоб зробити з цього остаточні висновки, визнати провину, попросити вибачення та заплатити (відшкодування)», – сказав Качинський.

На його думку, якщо Росія цього не зробить, то ухвала Держдуми буде лише декларацією.

На переконання лідера PIS, влада Російської Федерації, яка є правонаступником Радянського Союзу, повинна визнати геноцидом розстріл польських військовополонених та працівників адміністрацій.

«Це необхідно визнати, бо, як говорив світлої пам’яті президент, мій брат Лех Качинський, якщо це не було геноцидом, це значить, що геноцид буває лише тоді, коли мордують лише певні народи, а інші можна», – сказав Качинський.

Він зауважив, що росіяни називали Катинь «злочином» ще з 80-х років минулого століття.

Ну думку Качинського, польське керівництво може обговорити питання про виплати відшкодувань під час візиту президента Росії Дмитра Медведєва до Польщі 6 грудня.

26 листопада Державна дума Росії ухвалили заяву, у якій визнала Катинську трагедію злочином сталінізму.

Держдума Росії висловила глибоке співчуття всім жертвам необгрунтованих репресій, їхнім рідним і близьким.

Радянський НКВС навесні 1940 року розстріляв понад 20 тисяч полонених громадян Польщі, частина з яких була вбита під селом Катинню на території сучасної Росії.

Полонених поляків розстрілювали також в інших республіках тодішнього СРСР, зокрема, на території нинішньої України – в Харкові й під Києвом.
XS
SM
MD
LG