Доступність посилання

ТОП новини

У ЦВК критикують бездіяльність КСУ


Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал заявляє, що Конституційний Суд досі не відреагував на звернення ЦВК щодо оголошення початку виборчого процесу стосовно парламентських виборів.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, Конституційний Суд 18 листопада надав лише висновок стосовно відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів, Президента та місцевих виборів вимогам Конституції України. У цьому висновку, зокрема, йдеться про те, що «право обирати і бути обраним було реалізоване громадянами України на останніх виборах до Верховної Ради України та Президента України на умовах п’ятирічного терміну періодичності виборів».

За словами Шаповала, рішення КСУ від 18 листопада щодо п’ятирічного терміну повноважень народних депутатів і Президента України було оприлюднене до проведення засідання ЦВК, на якому було порушене питання щодо оголошення початку виборчого процесу із виборів народних депутатів.

«Доводиться констатувати, що Конституційний Суд України не дав відповіді на запитання, яке цікавить не лише ЦВК, але і питання, яке є одним з найгостріших на сьогодні, враховуючи різні інтереси, що існують у суспільно-політичному середовищі. Крім того, суспільство не отримало жодної інформації про реакцію КСУ на подання ЦВК із відповідного питання», – цитує голову ЦВК прес-служба.

Шаповал наголосив, що такий спосіб реагування з боку одного державного органу на підставі звернення іншого державного органу є абсолютно неприпустимим.

«Ми сприймаємо таку бездіяльність не лише як ігнорування з боку поважного державного органу подання організаторів виборів, але і як нехтування суспільними потребами. А в широкому сенсі –– як зловживання правом», – заявив Шаповал.

19 жовтня Центральна виборча комісія ухвалила звернення до Конституційного Суду, в якому просила невідкладно розглянути її подання щодо тлумачення частини 1 статті 76 Конституції 1996 року стосовно термінів повноважень Верховної Ради, обраної 30 вересня 2007 року, для визначення дати проведення чергових парламентських виборів.
XS
SM
MD
LG