Доступність посилання

ТОП новини

Перша перемога Майдану-2: Президент заветував Податковий кодекс


Київ – Після двох тижнів протестів українських малих підприємців Президент Віктор Янукович у вівторок наклав вето на ухвалений парламентом Податковий кодекс. Глава держави доручив спеціальній групі, до складу якої увійшли урядовці, а також представники президентської Адміністрації та учасників акції протесту, допрацювати документ. Нова редакція Податкового кодексу може бути проголосована вже 2 грудня. Учасники акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу вітають рішення Президента, але продовжують наполягати на відставці урядовців, причетних до розробки заветованого документа.

Про рішення накласти вето на Податковий кодекс Віктор Янукович повідомив після наради з економічним блоком уряду.

«Сьогодні урядом створена робоча група, у яку входять представники Президента, малого й середнього бізнесу. Сьогодні-завтра група напрацює зміни до Податкового кодексу, які я розгляну в четвер. Якщо вони будуть відповідати тим вимогам, які стоять перед Податковим кодексом, я їх підпишу й направлю в парламент», – повідомив Віктор Янукович.

Литвин натякає на відставки

Ще до того, як офіційно стало відомо про вето, спікер Володимир Литвин заявив, що в четвер парламент працюватиме над Податковим кодексом. «Вважаю, що треба говорити про політичні, економічні, соціальні та кадрові наслідки, – прокоментував ситуацію на брифінгу Голова Верховної Ради. – Швидше за все, в четвер ми будемо розглядати зауваження Президента, з огляду на те, що ми перебуваємо в цейтноті. Фактично зірвано бюджетний процес».

Утім, Володимир Литвин не уточнив, які-саме кадрові зміни можуть відбутися, зазначивши лише: «Які будуть – такі й будуть».

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов дотримується іншої думки. «Щодо звільнення з посад чи ще чогось, то я не думаю, що ми повинні створювати прецедент у нашій державі, коли люди не мають права на помилку», – зазначив керманич фракції регіоналів.

Також Олександр Єфремов пояснив, чому депутати ухвалили недосконалу реакцію Податкового кодексу. «Деякі питання, – зауважив він, – ми відпрацьовували з Кабміном, і в кінцевому результаті, враховуючи те, що документ цей дуже об’ємний, вони чомусь знову з’явилися. Тому, з нашої точки зору, цілком обґрунтовані йдуть зауваження Президента».

Опозиція радить брати приклад із дрібного бізнесу

Заступник голови фракції БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін розцінив вето на Податковий кодекс як першу перемогу учасників акції протесту проти Податкового кодексу.

«Суспільство повинне взяти собі це на замітку, – наголосив депутат-опозиціонер. – Якщо буде активна позиція з того чи іншого питання, то влада злякається і піде на поступки, як ми це бачимо сьогодні, коли Президент ветував Податковий кодекс».

Учасники акції протесту схвально відреагували на рішення Президента. Проте вони і далі наполягають на відставці урядовців, причетних до розробки Податкового кодексу, та Прем’єр-міністра Миколи Азарова, який «не дуже уважно прочитав документ».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG