Доступність посилання

ТОП новини

Італійська Умбрія – земля святих християн і паломників


Рим – Відомо, що в Італії глибоко шанують католицьких праведників і святих. А в серці півострова є невеличкий регіон Умбрія, який безпосередньо пов’язаний із небесними заступниками і куди щороку їдуть десятки тисяч паломників. У цій області надмірна концентрація історичних монастирів і святих місць. Саме в Умбрії були засновані відомі чернечі ордени: францисканський, бенедиктинський та жіночий орден святої Клари.

У маршруті паломницької поїздки неодмінно буде середньовічне містечко Ассізі – найвідоміший релігійний центр області. Це батьківщина святого Франциска Ассізького – небесного покровителя Італії, дуже шанованого серед католиків. Цей чоловік, народившись у заможній сім’ї, на початку XIII століття залишив світське життя і створив чернечий орден францисканців. Він проповідував життя у бідності та суворе дотримання християнських заповідей.

Серед прибічників Франциска була також уродженка Ассізі черниця Клара (в латинській традиції Кьяра), завдяки котрій з’явилася жіноча гілка францисканського ордену. Цим святим присвячені у місті головні храми, де зберігаються їхні мощі.

Приклад життя і людяності

Двоярусна базиліка Святого Франциска височіє над могилою ченця. Стіни собору прикрашають 28 знаменитих фресок великого італійського живописця Джотто ді Бондоне. Декорації розповідають про життя святого і його послідовників.

Щороку у жовтні та серпні в Ассізі проходять релігійні празники святих Франциска і Клари. У колоритних процесіях та месах беруть участь і керівники міста.

Мер Ассізі Клаудіо Річчі, вшановуючи католицьких заступників, наголосив: «За 8 століть історії Франциска і Клари вони вселили надію у серця багатьох людей, вони дали надію людству. Від францисканського періоду нашої історії із фресками Джотто народилося мистецтво живопису в Європі. Сьогодні маємо заново відкрити для себе святу людяність Франциска і зробити наше життя відкритішим для інших. Замість того, щоб часто зводити нові стіни і перепони, ми повинні зводити лише мости, мости діалогу і свободи».

Однак власне покровителем міста вважається його перший єпископ, святий Руфін, при якому Ассізі прийняло християнство. Цьому святому також присвячують окремі церемонії і молитви в однойменній церкві.

«Празник святого Руфіна важливий тим, що кожне місто і село має продовжувати цю традицію: віддавати шану своїм святим заступникам. Наші небесні покровителі – не лише приклад духовності, але й приклад життя та людяності, який ми повинні наслідувати», – заявив міський голова Клаудіо Річчі.

Атмосфера для роздумів

У містечку Норча в V столітті народився провідник західних ченців і покровитель Європи святий Бенедикт. Він проповідував християнство, створював та зберігав великі книгарні.

Промисловий центр області місто Терні славиться своїм покровителем священномучеником Валентином. Це той непокірний єпископ, який у II столітті всупереч канонам нібито повінчав юнака-язичника з дівчиною-християнкою. Відтак святий Валентин став заступником закоханих, а 14 лютого у день його пам’яті християнський світ відзначає свято закоханих. Рештки святого спочивають у міській базиліці, яка вважається головною історичною пам’яткою міста Терні.

Містечка Умбрії дуже змінилися відтоді, як там жили святі покровителі. Але паломники кажуть, що у них досі зберігається специфічна аура, атмосфера миру і спокою. A в оточенні хвойних лісів та зелених пагорбів Умбрії святі місця, як і колись, спонукають до філософських роздумів та молитов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG