Доступність посилання

ТОП новини

Для таємної американської дипломатії Росія – «мафіозна держава»


Прага – У депешах американських дипломатів, які продовжує публікувати інтернет-видання WikiLeaks, Росія постає як «мафіозна держава», де Кремль покладається на злочинців, яким надає політичну протекцію. А російські чиновники перетворили хабарі на «приватну систему оподаткування».

У таємному листуванні американських дипломатів, яке продовжує публікувати сайт WikiLeaks, Росія має непривабливий вигляд: її керівництво настільки тісно співпрацює з організованою злочинністю для збирання поборів із бізнесу, переслідування опонентів, підтасовування виборів та незаконного продажу зброї, що країна перетворилася у «фактично мафіозну державу».

І хоча ці «одкровення» іноземців про їхню країну здивували мало кого з росіян, депеші свідчать про те, що незважаючи на офіційну політику «перезавантаження», Вашингтон зберігає скептичний погляд щодо Росії.

Документи, автентичність яких ще не була підтверджена, змальовують російський уряд як надзвичайно централізований і корумпований, називають форму правління в Росії «сучасним варіантом авторитаризму», який дозволив прем'єр-міністру Володимирові Путіну нагромадити величезні «незаконні надходження».

Серед опублікованих документів – висловлювання американського міністра оборони Роберта Ґейтса про те, що «демократія в Росії зникла». Також є депеша від заступника державного секретаря Даніела Фріда про те, що Путіну, очевидно, було відомо про замах на життя дисидента Олександра Литвиненка, якого отруїли радіоактивним полонієм у 2006 році.

Путін порадив бути «обережнішими» щодо документів

Проте у розмові з відомим американським журналістом Леррі Кінґом, яку телеканал CNN показав у середу, прем’єр-міністр Росії Володимир Путін вибрав поблажливий тон. «Дипломатична служба має бути обережнішою зі своїми документами. Такі витоки траплялися і раніше. Я в цьому катастрофи не бачу», – зауважив він.

Однак щодо висловлювання міністра оборони США Ґейтса з приводу російської демократії, Путін зауважив, що воно було помилковим. При цьому Володимир Путін попередив, щоб Вашингтон не втручався у російські справи.

До найбільш викривальних документів належать і висловлювання іспанського прокурора Хосе Ґонзалеса, який роками досліджував діяльність російської організованої злочинності в Іспанії. Згідно з повідомленнями, Ґонзалес інформував американських дипломатів, що російські політичні партії співпрацюють із мафією, призначають мафіозі на офіційні посади і дають їм захист від переслідування.

За повідомленням від Ґонзалеса, російські спецслужби організовують постачання зброї курдським повстанцям у Туреччині, також вони були причетні до минулорічної скандальної історії з кораблем, який через Північний Льодовитий океан віз зброю до Ірану.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG