Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: Тимошенко допитували як свідка у справі грошей Кіотського протоколу


Генеральна прокуратура України заявляє, що лідера ВО «Батьківщина», колишнього Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко сьогодні викликали на допит до Управління з розслідування особливо важливих справ в якості свідка.

Йдеться про те, що вона особисто видала розпорядження, згідно з яким у порушення закону були конвертовані та використані 200 мільйонів євро, отриманих Україною в рамках Кіотського протоколу.

У прес-службі Генпрокуратури також уточнили, що за фактом нецільового використання цих грошей службовими особами Державного казначейства та Міністерства фінансів України цього року порушено кримінальну справу.

Сама Юлія Тимошенко після допиту заявила, зокрема, що «пояснила слідчим, що гроші, які були отримані від реалізації Кіотського протоколу, – це досить великі гроші, 320 мільйонів євро – не витрачені і знаходяться на спеціальних рахунках Мінекології».

«Я думаю, що після того, як слідчі з подивом дізналися, що всі гроші на місці, їм просто нічого не було мені пред'явити», – розповіла Тимошенко.

Вона також зазначила, що їй невідомо, чи будуть її в подальшому викликати у головне слідче управління Генпрокуратури з цього приводу.

Тимошенко також повідомила, що в протоколі допиту вона окремим розділом вказала, що як громадянка України інформує Генпрокуратуру «про скоєння злочину».

За її словами, мова йде про матеріали журналістських розслідувань, оприлюднених в «Українській правді» про перерахування чинним прем'єром Миколою Азаровим 150 мільйонів гривень на рахунок свого сина і про перерахування ним на приватні рахунки приватної компанії першого віце-прем'єра Андрія Клюєва та голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка майже 400 мільйонів гривень.

«Я попросила це зафіксувати в протоколі, і вони зафіксували. Я вважаю, якщо Генпрокуратура об'єктивно, а не політично працює, то необхідно терміново порушувати кримінальну справу, повертати бюджету гроші і притягати до відповідальності винних», – підкреслила політик.

28 квітня Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом порушення законодавства про бюджетну систему і зловживання службовим становищем при використанні коштів, отриманих у 2009 році від продажу квот на викиди парникових газів.

Мова йде про використання бюджетних коштів, отриманих у 2009 році від продажу частини встановленої кількості викидів парникових газів за Кіотським протоколом.
XS
SM
MD
LG