Доступність посилання

ТОП новини

Польських бездомних вмовляють зимувати у притулках


Варшава – Цього року полякам, як і іншим європейцям та їхнім сусідам, дошкуляє холодна зима. Температура сягає мінус 20 і нижче. Найбільше від наслідків негоди потерпають бездомні. Польська влада докладає максимум зусиль, щоб урятувати від смерті тих безхатченків, котрі не хочуть зимувати у притулках і нічліжках.

За офіційними даними, представленими в Сеймі, у Польщі нараховують понад 40 тисяч бездомних. Та соціологи запевняють, що людей, котрі живуть просто неба, у Польщі значно більше. Мовляв, тих, хто веде мандрівний спосіб життя, дуже складно порахувати. За приблизними статистичними даними, тільки половина польських бездомних на зимовий період перебирається до спеціальних притулків, створених державою, неурядовими організаціями чи церквою. Решта навідріз відмовляються замешкати в таких закладах.

У Польщі один із найвищих серед країн ЄС показників смертності внаслідок переохолодження. Скажімо, впродовж минулої зими замерзли понад 200 поляків. Тому початок нового зимового сезону неабияк стривожив польську владу. Вже перші морози забрали вісім людських життів. Органи місцевого самоврядування закликають людей без даху над головою перебратися на час зими до нічліжок.

Бомж – «вільна людина»?

У Варшаві, де найбільше скупчення осіб без постійного місця проживання, влада організувала спеціальне патрулювання. Ці групи, що складаються з правоохоронців та працівників соціальної допомоги, відвідують місця, де бездомні бувають найчастіше. Згідно з польським законодавством, правоохоронці не можуть забрати бомжа з вулиці силоміць і завезти його до притулку, якщо він сам не дасть згоду.

Комендант поліції Збіґнєв Форисяк із містечка Зомбки, що біля Варшави, зізнається, що розмовляти з бездомними дуже непросто. «Ми всіляко намагаємося їх переконати, особливо під час такої погоди як сьогодні, коли надворі мороз і постійно падає сніг, та на жаль, часто вони відмовляються, оскільки вважають себе вільними людьми», – зазначає представник поліції.

Зважаючи на такі настрої бездомних, органи місцевого самоврядування шукають можливості їхнього порятунку, не порушуючи при цьому законів. Скажімо, у Варшаві муніципальна поліція розвозить містом гарячий суп для впертих безхатченків. Крім того, гарячі страви роздають у спеціально влаштованих стаціонарних їдальнях. Влада закликає поляків не проходити байдуже повз людей, котрі дрімають на вулиці. Щоб полегшити роботу соціальних служб, цього року створено телефонну інформаційну лінію, на яку можна повідомити про місця перебування бомжів.

Активну участь у кампанії порятунку бездомних беруть волонтери й громадські організації. Медики з громадського руху «Лікарі надії» надають бездомним безкоштовну лікарську допомогу. А зусиллями неурядових організацій у Варшаві відкриті так звані обігрівальні – приміщення, куди бездомні можуть зайти, щоб зігрітися.

Психологи говорять, що життя без даху над головою – це не стільки майновий, як психічний стан людини, тож для таких людей організовують спеціальні курси, де їх навчають, як розпрощатися з мандрівним способом життя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG