Доступність посилання

ТОП новини

Економічний Майдан перевтілюється у політичний?


Київ – Підприємців закликають повернутися сьогодні на майдан Незалежності і діяти доти, доки не будуть відправлені у відставку автори Податкового кодексу. Про це йдеться у заяві Народного комітету захисту України. Водночас, Координаційний комітет, що вів перемови зі владою від імені підприємців, вважає свою місію виконаною і потреби у продовженні акції протесту не бачить.

Податковий кодекс, навіть з ухваленими на вимогу мітингувальників поправками, залишається руйнівним для малого та середнього бізнесу, стверджують у Комітеті захисту України, який закликає підприємців не припиняти акцію протесту. Її перший етап завершився першою, та не цілковитою перемогою. Філософія податкового кодексу не змінилася, каже один із організаторів акції Олександр Данилюк.

«Це та сама акція, що була від початку, але без тих людей, які захоплювали сцену і не давали виступати організаторам. Акція без так званої координаційної ради. Буде великий установчий мітинг, на якому ми проголосимо створення широкого громадського руху, куди увійдуть і політичні партії, і громадські організації. Він буде спрямований виключно на демонтаж нелегітимної влади», – наголосив Данилюк.

Може зібратися більше 50 тисяч людей ­­

За словами організаторів, у понеділок на майдані Незалежності у Києві може зібратися понад 50 тисяч людей. Утім, до них не долучаться багато підприємців, з тих, хто розпочинав цю акцію 22 листопада. Зокрема, не реагувати на заклики комітету порятунку та Олександра Данилюка вирішили підприємці з Ковеля, повідомила Радіо Свобода голова ради міської асоціації захисту бізнесу Світлана Разумнікова.

«Він мені теж смс надсилав. Але я на нього уваги не звертаю. Я з ним не спілкуюсь і не знаю навіть, де він номер мого телефону взяв. Я зараз дома, у нас тут на місці виставлявся намет напроти міськради ­ ми надавали людям інформацію. Луцьк, я знаю, що не їде на понеділок, Ковель теж не їде на понеділок до Києва», – каже Разумнікова.

У продовженні акції протесту сенсу немає ­– Продан

Від початку акції протесту проти Податкового кодексу від імені підприємців перемови з представниками адміністрації Президента та Кабінету Міністрів вів координаційний комітет. Він свою місію виконав, адже більшість вимог влада виконала. Відтак, у продовженні акції протесту сенсу немає, вважає член Координаційного комітету Оксана Продан.

«Багато зробили обмежень для контролюючих органів. Для нас це були основні питання, які ми піднімали. Залишилися єдиний соціальний внесок, залишилися пенсійні внески.У понеділок обіцяють у Мінфіні максимально швидко доопрацювати і підготувати зміни законів з цих питань. Тому, я думаю, що підприємці домоглися збереження спрощеної системи. Основні питання, за якими ми виходили, вирішені», – відзначила Продан.

До акції долучаться політичні партії

Утім, комітет захисту України закликає долучитися до продовження акції протесту не лише підприємців, а й інших громадян, які не мають довіри до чинної влади. А за словами Олександра Данилюка, до акції тепер долучаться і політичні партії.

Зокрема, він розраховує побачити сьогодні на Майдані прапори «Батьківщини», «Удару», «Фронту змін», «Свободи» та інших партій. Влада тим часом потурбувалася про те, щоб встановити на місці, де стояли намети протестувальників, новорічну ялинку.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG