Доступність посилання

ТОП новини

Ялинка на Майдані подобається Януковичу більше, ніж акція протесту


Київ – Президент Віктор Янукович вирішив демонтувати наметове містечко на столичному майдані Незалежності, де відбувалася безстрокова акція протесту проти Податкового кодексу. Опозиція засудила цей крок і вимагає розслідувати порушення конституційних прав громадян на протест. Між тим, думки самих підприємців-протестувальників розділилися. Одні закликають до нових протестів, до яких пропонують приєднатися вже й політичним силам, інші – відмовилися від подальших дій.


Опів на п’яту ранку п’ятниці працівники столичних комунальних служб за сприяння кількасот бійців підрозділів МВС демонтували наметове містечко протестувальників. Після демонтажу наметів, під охороною міліцейських кордонів, комунальники почали встановлювати новорічну ялинку.

Заступник коменданта наметового містечка Петро Пилипець каже, що на той момент правоохоронців було десь утричі більше, ніж активістів. За його словами, за окремими винятками, силу проти учасників акції протесту не застосовували.

Монтаж ялинки і демонтаж демократії

Віктор Янукович заявляє, що демонтаж наметового містечка відповідає демократичним стандартам. Громадянам необхідно забезпечити спокій, тому дії міліції та комунальників повністю виправдані, зауважив Президент.

Ба більше, стверджує Віктор Янукович, вимоги підприємців, щодо Податкового кодексу враховані, адже до нього введені відповідні зміни, отож немає потреби протестувати далі. «Що стосується подальших дій, вони також були в демократичній площині, оскільки дотримання законів в Україні обов’язкове для всіх. Сьогодні в Києві на тому місці, де вчора стояли намети, встановлюється новорічна йолка і дуже скоро люди почнуть святкувати Новий рік», – заявив глава держави.

Флеш-моб «Тут демонтують демократію»

x
Флеш-моб «Тут демонтують демократію»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Лідер опозиційної «Батьківщини» Юлія Тимошенко в свою чергу стверджує, що влада вчинила «наругу над громадянським суспільством, над демократією». Згодом депутати від опозиції заявили, що будуть звертатися до прокуратури з вимогою розслідувати порушення конституційних прав громадян на протест. Також опозиція наполягає на притягненні до відповідальності тих високопосадовців, які дали команду демонтувати наметове містечко.

Дії влади засудили і представники низки громадських організацій, які встановили на майдані символічний пам’ятний знак: карту України з написом «Тут демонтували демократію».

Підприємницький Майдан розійшовся в думках

Між тим, думки самих підприємців розділилися. Один із координаторів Національної ради підприємців Олександр Данилюк заявляє про підготовку нових акцій протесту.

«На понеділок ми оголосили загальну мобілізацію, – сказав він. – Ми чекаємо всіх людей, які розуміють, що ми стояли не за шкурні інтереси, а за демократію, яка опинилася сьогодні під загрозою. Ми звертаємося до всіх партій, які готові відстоювати демократію в Україні й, відповідно, в понеділок ми знімаємо будь-які обмеження щодо використання партійної символіки».

Інші члени Національної координаційної ради підприємців виступили проти політизації процесу і вирішили утриматися від вуличних акцій. За словами речника цієї Ради Володимира Дороша, вони не відмовляються від акцій протесту, але зараз вважають їх проведення недоцільним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG