Доступність посилання

ТОП новини

Азаров хоче «вдосконалити» Податковий кодекс пропагандою


Київ – Кабінет міністрів планує не лише доопрацювати у найстисліші терміни проект Податкового кодексу, але й організувати інформаційну кампанію на його підтримку. Про це заявив у середу Прем’єр-міністр Микола Азаров. Між тим, організатори акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу кажуть, що їхні представники не увійшли до групи, яка доопрацьовує документ.

Сьогодні на засіданні уряду прем’єр Микола Азаров зазначив, що рішення допрацювати вже ухвалений парламентом Податковий кодекс було спільною позицією влади. За його словами, «в обмежений час врахувати абсолютно все практично неможливо, тому певні недоліки в такому масштабному документі могли бути і їх треба виправити».

Разом з цим прем’єр зауважив, що є потреба провести інформаційну кампанію на підтримку документа, оскільки, за його словами, значна частина критики на адресу податкового кодексу є «брехливою».

«Це приклад, коли ми на брехню не змогли відповісти. Наші опоненти, які зосередилися на окремих недоліках цього документа, замазали чорною фарбою весь позитив», – стверджує Микола Азаров.

Підприємницький Майдан наполягає на своєму

Натомість член Національної координаційної ради підприємців Михайло Свистович каже, що їхні представники не увійшли до складу спеціальної групи, яка доопрацьовує кодекс. Адже головна вимога протестувальників – не доопрацювання, а розробка принципово нового документа.

«Ми й далі вимагаємо повного вета на цей кодекс і відставки уряду, як відповідального за розробку цього кодексу, який сама влада визнала недолугим. Там 11 позицій порушують Конституцію! Ми чули, що влада з кимось підписала меморандум, але це якісь підприємці, які взагалі не брали участь у протестах», – зауважив Михайло Свистович.

Якщо раніше спікер Володимир Литвин казав, що депутати розглянуть поправки до кодексу в четвер, то тепер розгляд законопроекту перенесли на п’ятницю. На думку Михайла Свистовича, це свідчить про вагання влади, яка не знає, яким чином їй далі діяти.

Узгодити кодекс із Конституцією радять без поспіху

Між тим, у Партії регіонів також є ті, хто вважає, що зміни до Податкового кодексу краще не ухвалювати поспіхом.

«Основні проблеми і ризики – це порушення дуже важливих складових Конституції України, – каже голова Української спілки промисловців і підприємців (УСПП), депутат-регіонал Анатолій Кінах про відхилений Президентом Податковий кодекс. – Починаючи з принципу презумпції невинуватості, порушення конституційних гарантій права власності, права здійснення підприємницької діяльності».

За словами голови УСПП, «краще взяти більший термін для його удосконалення, вводити в дію не раніше другого півріччя 2011-го, а зараз не гаяти час – і формувати державний бюджет на 2011 рік на чинній податковій системі».

На відміну від лідера фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, Анатолій Кінах вважає, що за підготовку невдалої редакції Податкового кодексу, на який Президент наклав вето, повинна бути і персональна відповідальність.

Оглядачі схиляються до думки, що Президент зробить кадрові висновки з історії з Податковим кодексом, але відбудеться це не під тиском протестів, а під прикриттям анонсованої нещодавно адміністративної реформи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG