Доступність посилання

ТОП новини

Президент наклав «легке» вето. «Регіонали» у передчутті реваншу


«Ми не змогли відповісти на брехню», – констатував 1 грудня на засіданні Кабінету міністрів Прем`єр-міністр України Микола Азаров. Він вважає, що конфлікт між підприємцями і владою навколо ухвалення Податкового кодексу розгорівся через незадовільне роз’яснення його змісту. Як наслідок – у підприємницькому середовищі документ викликав неприйняття.

«Украй незадовільно була проведена роз`яснювальна та інформаційна робота щодо податкової реформи. Це приклад, коли ми на брехню не змогли відповісти. Наші опоненти, які зосередилися на окремих недоліках цього документа, замазали чорною фарбою весь позитив від податкової реформи, а наші інформаційні служби не змогли донести до кожного громадянина об`єктивну і правдиву точку зору», – сказав Микола Азаров.

Микола Азаров
Він наголосив, що уряд вживе заходів для організації належної роз`яснювальної роботи щодо проведення реформ.

Кажучи про норми Податкового кодексу, стосовно яких, на думку Азарова, поширюється брехлива інформація, прем`єр зазначив, що кодексом передбачено судовий контроль за діяльністю працівників податкових служб.

«Виключно за рішенням суду може проводитися обмеження руху коштів на рахунках платників податків, вилучення оригіналів первинних документів. Продовження строку арешту адміністративного майна – виключно за рішенням суду. Примусові перевірки платників податків у разі відмови їх від таких перевірок – виключно за рішенням суду», - сказав Азаров.

Він також сказав, що Податковим кодексом забороняється без рішення суду обшукувати житло громадян: «Тому брехнею є твердження авторів листівок та інших повідомлень, у яких сказано про те, що після набуття чинності Податкового кодексу працівники податкової отримають право вриватися в квартири громадян. Навіщо ця брехня поширюється по країні?»

Бродський добровільно у відставку не піде

Михайло Бродський
Голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський прогнозує, що Верховна Рада України у п`ятницю, 3 грудня, подолає вето Президента на Податковий кодекс.

Кажучи про те, як можуть бути проголосовані спірні статті Податкового кодексу, голова Держкомпідприємництва зазначив: «Я вважаю, що Верховна Рада розбереться з цими статтями». За його словами, Президент наклав на Податковий кодекс «легке вето».

Водночас Михайло Бродський, коментуючи інформацію деяких ЗМІ про те, що в Адміністрації Президента вже підписаний указ про його відставку, заявив:

«Добровільно у відставку я не піду. Потрібно закінчити дерегуляцію. Ми багато що в цьому напрямку вже зрушили з місця, тепер потрібно довести дерегуляцію до кінця».

При цьому він додав, що «якщо Президент вирішить відправити мене у відставку, це його право. Народ його обрав і дав повноваження. Рішення Президента я не коментую».

Олександр Єфремов
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що не бачить необхідності у подоланні вето Президента на Податковий кодекс.

За його інформацією, Президент не повністю ветував Податковий кодекс, а частково. Тобто ветував деякі статті Податкового кодексу, і внесе до парламенту свої пропозиції. Єфремов наголосив, що у такому разі парламент повинен проголосувати окремо всі пропозиції Президента, і в цілому переголосувати з урахуванням цих пропозицій Податковий кодекс.

При цьому він зазначив, що у такому разі не знадобиться 300 голосів для подолання вето, а потрібно буде не менше як 226 голосів для переголосування Податкового кодексу з урахуванням поправок.

Підприємці не погодяться на косметичні правки

У загальноукраїнській акції протесту проти Податкового кодексу загалом взяли участь більше 800 тисяч осіб. Про це повідомила прес-служба Національного форуму профспілок України.

У профспілках звертають увагу на те, що фінансування акції протесту відбувалося за власний кошт самих підприємців.

Як нагадав голова НФПУ Мирослав Якібчук, основні поправки, які підприємці вимагають внести у Податковий кодекс, - це не звужувати перелік видів діяльності спрощеної системи оподаткування, не надавати податковим органам додаткових повноважень щодо здійснення перевірок, а також дозволити не застосовувати касовий апарат, якщо дохід підприємця не перевищує 1 мільйон гривень.

У цілому ж, зазначив Якібчук, підприємці вимагають змінити понад двісті статей у Податковому кодексі, а тому в жодному разі не погодяться на косметичні правки.

30 листопада Президент України Віктор Янукович заявив, що вирішив ветувати Податковий кодекс. Він доручив робочій групі до четверга підготувати пропозиції до Податкового кодексу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG