Доступність посилання

ТОП новини

Влада поспіхом вдосконалила Податковий кодекс


Близько 1,5 тисячі підприємців протестують проти Податкового кодексу на майдані Незалежності у Києві, 2 грудня 2010 року
Близько 1,5 тисячі підприємців протестують проти Податкового кодексу на майдані Незалежності у Києві, 2 грудня 2010 року

Київ – У рекордно стислі терміни Верховна Рада ухвалила запропоновані Президентом зміни до Податкового кодексу. Опозиція зазначила, що розгляд питання відбувся із порушеннями регламенту. На думку експертів, внесені зміни не вирішують одного з головних завдань, що стоять перед Кодексом – спрощення адміністрування податків. Учасники акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу поки що не визначилися з тим, якими будуть їхні подальші дії.

Президент запропонував 12 пунктів пропозицій до Податкового кодексу. Текст президентських змін депутати отримали за декілька годин перед розглядом. А сам розгляд та ухвалення запропонованих Президентом змін до податкового кодексу тривав менше години.

Перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова, представляючи пропозиції Президента, наголосила, що ухвалений парламентом Податковий кодекс суперечить Конституції.

«У разі, якщо платник податків в адміністративному порядку оскаржує будь-яке рішення податкового органу, тягар доведення помилковості такого рішення покладається на платника. Виходить, що податковий орган у відносинах із платником податків завжди правий», – зазначила вона.

Крім того, кодекс дозволяє проводити перевірки без будь-якого письмового наказу керівника контрольного органу. Таким чином, платник навіть не може оскаржувати рішення про проведення перевірки.

Також Президент запропонував наразі зберегти спрощену систему оподаткування в тому вигляді, в якому вона існує зараз, для малого бізнесу.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики депутат-регіонал Віталій Хомутиннік погодився з тим, що запропоновані Президентом зміни значно покращують Податковий кодекс.

Опозиція побачила, як влада «обпарафінилась»

Депутати-опозиціонери натомість зажадали від влади зробити висновки щодо тих, хто запропонував настільки недосконалий і навіть антиконституційний документ. Перший заступник голови парламентського комітету з питань регламенту, депутат-бютівець Сергій Сас зазначив, що розгляд законопроекту відбувається із порушенням регламенту – зокрема, питання можна розглядати тільки через три дні після того, як роздані були матеріали.

«Буквально декілька днів назад деякий депутат, умовно назвемо його Чичиков, говорив, що це геніальний документ… Висновок один: влада «обпарафінилась» і визнати це не хоче сьогодні», – зазначив Сергій Сас.

Також опозиціонери наголошували, що запропоновані Президентом поправки схожі на ті, які вносилися під час розгляду проекту кодексу, проте були відхилені з ініціативи представників влади. Утім, попри протести опозиціонерів, депутати проголосували за всі зміни разом.

Підприємницький Майдан взяв паузу

На думку Олександра Шемяткіна – юриста, який спеціалізується на податковому праві – внесені до Податкового кодексу зміни не знімають більшості проблем, які викликали несприйняття підприємців.

«Проблему єдиного податку просто відтермінували – щоби Майдан розійшовся. В адмініструванні податків частково повернулися до того, що є зараз, а в більшості – воно стане більш обтяжливим», – зазначає експерт.

Речник координаційної ради підприємців Володимир Дорош повідомив Радіо Свобода, що учасники безстрокової акції протесту проти Податкового кодексу наразі не ухвалили рішення щодо того, якою буде їхня реакція на ухвалення змін до документа.

Але поки що наметове містечко протестувальників на столичному майдані Незалежності згортатися не буде.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG