Доступність посилання

ТОП новини

Переговори з Іраном не обіцяють великих проривів


Атомна електростанція Бушер в Ірані
Атомна електростанція Бушер в Ірані

Прага – Прямі переговори представників Ірану і шести західних держав щодо ядерної програми Тегерана, які розпочалися в понеділок в Женеві більш аніж через рік перерви, не віщують якихось великих проривів. І раніше представники іранської влади не горіли бажанням відкрито обговорювати свою ядерну програму, пов’язуючи її з іншими питаннями. Чи не тому переговори носять закритий характер?

Справді, минуло 14 місяців від попередніх подібних переговорів сторін, коли Іран вперто не хотів погоджуватися на настирливі пропозиції Заходу призупинити власне виробництво збагаченого урану. Напередодні нинішніх переговорів Іран офіційно повідомив, що він вже у стадії виробництва власного збагаченого урану і вперше досягнув успіхів, виробивши певну кількість так званого «жовтого торту», високозбагаченого урану.

Саїд Джалілі
На Заході не хочуть і чути про обговорення так званого розвитку ядерної програми Ірану, бо побоюються, що Тегеран створить власну ядерну бомбу. Тоді, як іранці запевняють, що їхня ядерна програма цілком мирна.

Глава делегації Ірану в Женеві Саїд Джалілі заявив, що успіх дводенних переговорів залежить від «позиції протилежної сторони», тобто – представників США, Великої Британії, Франції, Росії, Китаю та Німеччини. Делегацію «шестірки» очолює глава закордонної політики ЄС Катрін Аштон.

Іран повідомив про чергове досягнення у виробництві збагаченого урану

Один західний дипломат із Брюсселя сказав журналістам напередодні, що ці переговори, як очікується, «будуть дуже й дуже скучними». Хоча Вашингтон й повідомив сьогодні про телефону розмову Барака Обами з китайським лідером Ху Цзіньтао з цього приводу, бо Пекін раніше, у червні, наклав вето в Раді безпеки ООН на жорсткі санкції проти Ірану.

Все ж Іран налаштований продовжувати свою ядерну лінію і не дивно, що він ставить світ перед фактом успіхів у виробництві збагаченого урану, «жовтого торту».

У неділю керівник ядерних програм Ірану Алі Акбар Салегі заявив: «Перший вантаж зі збагаченим ураном був отриманий сьогодні з Бандар Аббаса у Ісфагані, нашому ядерному центрі. Хоча на Заході очікували невдачі з нашою першою спробою в цьому».

Відповідальність за нещодавнє вбивство провідного іранського вченого-атомника і поранення другого в Тегерані президент Ахмадінеджад «поклав» на Захід та Ізраїль.

МАГАТЕ, яке Тегеран обвинувачує у шпигунстві на користь Заходу, інформувало, що Тегеран у листопаді на короткий час припинив збагачення урану із-за якихось технічних проблем.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG