Доступність посилання

ТОП новини

В Україні – День місцевого самоврядування


Київ – 7 грудня в Україні офіційно є Днем місцевого самоврядування. Це свято десять років тому запровадили указом Президента України – «для розвитку народовладдя, демократизації суспільних відносин та зміцнення української державності». До чергового Дня місцевого самоврядування, вважають деякі фахівці, Україна підійшла з потребою у проведенні адмінреформи та повній модернізації житлово-комунального комплексу.

В Асоціації міст України порахували: після місцевих виборів 31 жовтня склад міських голів у більшості українських міст оновився на 50%. За словами керівника асоціації, мера Дніпропетровська Івана Куліченка, ці результати приблизно дорівнюють результатам попередніх місцевих виборів.

«Якщо зараз картина змінилася десь на 50%, то на минулих виборах змінилася на 57%. Тенденція до оновлення в містах України залишилася. Голови багатьох обласних центрів у більшості своїй – навіть ті, які обиралися на другий, третій чи четвертий термін – зберегли позиції», – зазначає він.

Адмінреформа – серед нагальних питань

Іван Куліченко, який сам став міським головою Дніпропетровська вже вчетверте, не погоджується з тим, що повторне обрання на посаду означає монополізацію влади на місцях чи відсутність альтернативних кандидатів.

Схожої думки і народний депутат від БЮТ, перший заступник парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Ольга Боднар. «Оновлення влади на 100% означає, що попередня не спромоглася вирішити проблеми, тобто не тих свого часу обрали. Якась константа в управлінні має залишатися, тим паче якщо це чесно обрані люди», – вважає вона.

Ольга Боднар, яка за попереднього уряду була одним із розробників адміністративно-територіальної реформи, впевнена, що й нині адмінреформа лишається серед нагальних питань місцевого самоврядування. Серед інших важливих справ, вважає парламентар, – підвищення ролі місцевої громади у вирішенні локальних проблем та реформування житлово-комунальної сфери.

«Адміністративна реформа передбачає комплекс заходів, один із яких – децентралізація бюджетування. Ми також знаємо, що в Україні є депресивні регіони. Так-от, попередня адмінреформа передбачала європейський рівень забезпечення соціальними гарантіями громадян-мешканців тієї чи іншої адміністративно-територіальної одиниці», – додає Ольга Боднар в коментарі Радіо Свобода.

Напередодні Президент України Віктор Янукович висловив упевненість у тому, що проведення адмінреформи варто розпочати до нового року, зокрема врахувавши таке реформування при ухваленні державного бюджету на 2011 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG