Доступність посилання

ТОП новини

Стриптиз «у рамках» програми молодіжного обміну зі США


USA/Kazakhstan - The sign "California" on the road. photo took by kazakh student.
USA/Kazakhstan - The sign "California" on the road. photo took by kazakh student.

Прага – Щороку понад сто тисяч студентів з усього світу, включно з Україною, їдуть працювати до Сполучених Штатів за програмами обміну. Американське інформаційне агентство «Аcсошіейтед прес» провело розслідування, яке доводить зловживання у цій сфері. Замість обіцяної роботи у ресторані деякі студентки були змушені займатися стриптизом, інші молоді люди нарікають на нестерпні умови проживання.

Зарплата від півтори тисячі до чотирьох тисяч доларів на місяць і можливість пізнати Америку протягом кількох місяців – так інформує про програму обмінів зі США на своєму сайті одна з українських посередницьких фірм.

При особистому спілкуванні диспетчер також запевнює, що всі вкладені кошти окупляться. «Вся програма разом з квитками обійдеться вам коло двох тисяч. Дочка, чи син, хто там у вас, відробить їх приблизно місяці за півтора», – каже представниця фірми, що влаштовує юних українців на роботу за кордон.

Багато іноземних студентів платять за подібні послуги посередницьким компаніям, але в результаті не отримують в Америці обіцяної роботи або ж змушені працювати за копійки, з’ясувало під час розслідування американське інформаційне агентство «Аcсошіейтед прес».

Цю інформацію також підтвердила Радіо Свобода киянка Тетяна. Її дочка вже двічі успішно їздила працювати на літо до США, поки не обпеклася. Дала посередницькій фірмі двісті доларів, щоб знайти роботодавця в США, але виявилося, що, крім обіцянки, нічого не буде.

«Її подружка дзвонила в Америку і моя дочка дзвонила і їм сказали, що ніхто навіть не знає про ту туристичну компанію в Києві, через яку вони їдуть до Америки. І коли ми спробували повернути гроші, то ця компанія відмовилася повернути гроші за підбір роботодавця», – каже Тетяна.


Представники американської влади запевнюють, що переважна більшість студентів, які їздять до США за подібною програмою, задоволені досвідом і безпечно повернулися додому.

Але журналісти «Аcсошіейтед прес», посилаючись на інтерв’ю з майже 70 студентами у 10 країнах, повідомляють, що більшість із них розчаровані, а дехто обурений.

Якщо не розплатишся, то «рідних в Україні вб’ють»

Українка, яка назвалася Катею, була змушена працювати стриптизеркою у Детройті, хоча їй обіцяли роботу офіціантки. У студентки спортивної медицини забрали паспорт і вимагали 35 тисяч доларів за поїздку і документи. Каті казали, що немає значення, яким чином вона здобуде гроші, а якщо не розплатиться, то «її рідних в Україні вб’ють». Дівчина під таким псевдонімом уже свідчила у Конгресі США на слуханнях про торгівлю людьми.

Ще одна українка, Юля, цього літа приїхала на роботу до сувенірного магазину в штаті Північна Кароліна. Крім роботи по 14 годин на день, замість офіційних восьми, Юля розповідає і про те, що менеджер вимагав з дівчат по 120 доларів на тиждень за оренду спільної з ним квартири, але не дозволяв їсти за столом. «Ми їли на підлозі. Такою була наша Америка», – згадує дівчина в інтерв’ю «Ассошіейтед прес». Її колишній керівник відмовився від коментарів.

Студенти розповідають і про випадки, коли були змушені спати по черзі, бо в квартирах для тимчасових робітників було надто мало ліжок. А тих, хто голосно нарікає на погані умови праці чи проживання, погрожували депортувати.

Офіційного списку посередників немає

Хоча офіційно така практика заборонена, «Ассошіейтед прес» зауважує, що деякі брокери дотепер запрошують на роботу дівчат з тимчасовою робочою візою J-1 до стриптиз-клубів у Лос-Анжелесі та Лас-Вегасі. Бували вже й випадки, коли через іноземних студентів намагалися відмивати гроші.

Як зазначають автори розслідування, Державний департамент США не міг повідомити, скільки скарг надходить від студентів, і лише нещодавно почав їх реєструвати. Відповідальність за адміністрування програми урядовці покладають на фірми-посередники і при цьому кажуть, що не мають їхнього списку. Водночас у зовнішньополітичному відомстві США повідомили «Ассошіейтед пресс», що працюють над новими правилами видачі віз за програмами обміну. У чому суть цих змін, наразі невідомо.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG