Доступність посилання

ТОП новини

Бойко: Україна просить ЄС уточнити пріоритети щодо газопроводів


Україна очікує від Європейського Союзу уточнення його пріоритетів у сфері будівництва обхідних газопроводів, заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

«Нам не зрозуміло, яким чином, заявляючи про пріоритетність для ЄС газопроводу «Набукко», водночас країни ЄС є корпоративними учасниками будівництва газопроводу «Південний потік», – сказав міністр під час конференції «Енергетичні проблеми Європи та питання російсько-української співпраці» сьогодні в Києві.

За його словами, Україна, Росія та ЄС мають провести відкритий діалог на тему будівництва обхідних газопроводів. «Оскільки ми не розуміємо, що ми можемо запропонувати своїм партнерам у частині своєї ГТС, не уявляючи, скільки вона буде транзитувати», – сказав міністр.

Бойко додав, що у зв’язку з цим Україна очікує і від ЄС, і від Росії гарантій щодо транзиту газу територією країни в довгостроковій перспективі.

Міністр також нагадав, що Україна, продовжуючи ініціативу попереднього керівництва країни щодо розвитку стосунків у сфері транзиту природного газу, розширила цей діалог до тристороннього формату, залучивши до нього Росію. «Прямий і відкритий діалог із цього питання має бути в наших дискусіях і має бути зрозумілий усім учасникам цього процесу», – додав він.

Глава Мінпаливенерго також зазначив, що, розуміючи мотивацію ЄС та Росії в будівництві додаткових транзитних газопроводів, Україна має з’ясувати для себе перспективи щодо гарантій транзиту природного газу своєю територією.
XS
SM
MD
LG