Доступність посилання

ТОП новини

Членство Росії у СОТ – на крок ближче, але безвізовий режим із ЄС все ще далеко


Президента Європейської ради Герман Ван Ромпей, російський президент Дмитро Медведєв та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу
Президента Європейської ради Герман Ван Ромпей, російський президент Дмитро Медведєв та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу

Брюссель – У вівторок росіяни нарешті наблизилися до членства у Світовій організації торгівлі. Російсько-європейський саміт, що відбувся у Брюсселі, увінчався підписанням меморандуму про завершення переговорів щодо вступу, які тривали довгі 17 років. Так само, клімат, енергетична безпека, іранська ядерна програма та вихід з економічної кризи – у всіх цих питаннях, як виглядає, Брюссель та Кремль починають знаходити спільну мову. А от відміняти росіянам візи – це залишається справою віддаленого майбутнього.

Російська Федерація залишається найбільшою економічно розвиненою державою, що не входить до складу Світової організації торгівлі.

У вівторок на саміті Росія – ЄС ця країна нарешті позбулася останніх перешкод для набуття членства у цій організації. Як і передбачалося, Європейський Союз, вслід за Сполученими Штатами, пообіцяв росіянам підтримку в їхньому приєднанні до СОТ, яке може статися вже наступного року. Це підтвердив протягом зустрічі з російським президентом Дмитром Медведєвим голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, який вважає реальним можливе приєднання росіян вже протягом 2011 року.

Бар’єри ще залишаються

Хоча це ще не означає, що всі бар’єри зняті. Речник прем’єр-міністра Грузії Ніко Мчедлішвілі, наприклад, заявив грузинській службі Радіо Свобода, що його країна не згідна з цією можливістю.

«Грузія вимагає того, що вона вимагала місяць, два місяці, чи два роки тому, – заявив речник прем’єр-міністра Грузії у відповідь на заяви підтримки росіян з боку ЄС. – А саме: визнати законними митні й перепускні пункти на річці Псоу (в Абхазії) й у тунелі Рокі (що в районі Цхінвалі). Це єдина вимога, що залишається на порядку денному, тож Грузія не змінила своєї позиції. Наразі Грузія не підтримуватиме вступу Росії до СОТ».

Тим часом, європейські експерти, скажімо, Катінка Бариш із лондонського аналітичного «Центру за європейські реформи», вважає, що вступ до СОТ – це добре, але в інших питаннях відносин Росії із Заходом прогрес залишається дуже незначним.

Лондонський експерт, зокрема, мала на увазі й візові обмеження, яких давно хочуть позбутися російські лідери.

З огляду на заяви європейських чільників, зокрема президента Європейської ради Германа Ван Ромпея та голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, візова лібералізація для росіян залишається віддаленою перспективою.

«Віз не повинно бути, але без розбалансування ЄС» – Медведєв

Дмитро Медведєв
Розуміє, що європейські партнери не поспішатимуть відкривати кордони, і російський лідер Дмитро Медведєв.

«Віз бути не повинно, – заявив у Брюсселі російський президент. – По-друге, – це треба зробити таким чином, щоб не розбалансувати ситуацію в Євросоюзі, Як досягти цієї мети, враховуючи ці дві умови – саме про це йде основна дискусія. Але нам слід рухатися вперед, думаючи про спрощення візового режиму і про регіональні угоди. Тож я надіюся, що діалог буде продовжений».

Пояснення, чому росіяни не можуть розраховувати на швидке скасування віз, дав Радіо Свобода експерт із Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон. Він каже, що проблема є фундаментальною, бо «це відкрило б доступ до ЄС всьому населенню Північного Кавказу, Чечні, а це, у свою чергу, створило б чимало проблем для європейських міністрів внутрішніх справ».

Гарантії газопостачання – це гроші

У сфері енергетики, за словами Дмитра Медведєва, відносини Росії та Європейського Союзу не носять політичного характеру. Хоча, каже він, низка нещодавніх рішень у Брюсселі не сприяють їх зміцненню.

Тим часом, партнерство Росії та Євросоюзу лежить насамперед у комерційній площині. У цьому сенсі європейські ЗМІ цікавилися, чи не повторюватимуться перебої з газопостачанням, як це було минулими роками. Президент Дмитро Медведєв у відповідь заявив, що найкращі гарантії безперебійних постачань – це гроші. При цьому він додав, що «нинішні стосунки між Росією та Україною істотно змінилися. Але мови про гарантії не може бути. Будуть гроші – буде газ», – резюмує російський президент.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG