Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі Медведєв говорив про «нову Росію». Повірили не всі


Дмитро Медведєв та Броніслав Кооровський, Варшава, 6 грудяня 2010 року
Дмитро Медведєв та Броніслав Кооровський, Варшава, 6 грудяня 2010 року

Варшава – До Польщі з офіційним візитом прибув у понеділок президент Росії Дмитро Медведєв. Оглядачі називають цей візит винятковим, вважаючи його початком нового етапу у польсько-російських відносинах. Водночас приїзд російського президента до польської столиці став приводом до дискусій серед самих поляків.

Важко згадати візит офіційної особи до Польщі, який викликав би аж такий ажіотаж на різних рівнях польської влади і якому присвятили б аж так багато уваги польські медіа. Польські оглядачі наголошують, що сьогоднішній візит винятковий, оскільки це всього-на-всього треті відвідини Польщі президентом Росії за всю 20-літню історію польської демократії. Востаннє такий візит відбувся 8 років тому, коли на посаді президента Російської Федерації був Володимир Путін.

Вітаючи голову російської держави, президент Польщі Броніслав Коморовський оголосив завершення періоду, який він назвав «поганим сезоном посухи у відносинах двох держав». У перших словах своєї промови за підсумками зустрічі президентів Коморовський подякував російській стороні за її готовність вирішувати складні питання польсько-російського минулого. Переконливим прикладом відкритості росіян на залагодження кривд, заподіяних полякам у минулому, Коморовський назвав ухвалу російської Держдуми, що засуджує масові розстріли польських офіцерів у Катині в 1940 році.

«Я переконаний, що ми розпочинаємо не тільки новий розділ польсько-російських стосунків, але й добрий розділ у книзі відносин, яку пишемо вже тисячу років», – зауважив Коморовський.

Польсько-російські стосунки – складова відносин Росії з ЄС

За результати двосторонньої зустрічі президент Польщі повідомив: «Ми узгодили, що будемо продовжувати діалог у сфері безпосередніх польсько-російських стосунків, який хочемо бачити як складову важливого, динамічного та ефективного діалогу між Росією та Європейським Союзом і НАТО. Польща – член НАТО та ЄС, ми хочемо мати якнайкращі стосунки з Росією, тож хочемо впливати на політику НАТО і ЄС щодо наших важливих східних сусідів».

Думку Коморовського продовжив Дмитро Медведєв, який у своїй промові наголосив, що розраховує на допомогу польської сторони в діалозі Росії з ЄС та НАТО.

У Варшаві Дмитро Медведєв закликав поляків по-новому подивитися на Росію. «Щоб вивести наші відносини на новий рівень, тобто на партнерський, спрямований у майбутнє, стратегічний рівень, зміни повинні наступити також у свідомості польського суспільства. Повинен з'явитися новий погляд на нову Росію».

У присутності президентів було підписано низку двосторонніх угод про співпрацю країн у галузі модернізації економіки. Медведєв зазначив, що настав сприятливий час для покращення польсько-російських економічних стосунків, мовляв, показники товарообігу між країнами зросли на дві третіх, тож «гріх цього не використати».

У кількох містах відбулися акції протесту

Тим часом не всі у Польщі захоплені візитом російського президента. Перебіг цього візиту гостро критикують політики опозиції. На думку Маріуша Блащака, голови опозиційної парламентської фракції «Право і справедливість», приїзд Дмитра Медведєва до Варшави не допоміг вирішити жодної принципово важливої справи. Результати візиту президента Росії до Польщі опозиціонер вважає корисними передусім для росіян.

Сьогодні ж, у кількох великих містах, зокрема у Варшаві, відбулися мітинги протесту й пікетування російських дипломатичних установ. У протестах взяли участь представники громадських організацій та ініціатив правого спрямування, які вважають, що нема підстав до розмов про так звану нову Росію, оскільки в цій державі систематично порушуються громадянські права. Крім того, учасники акцій протесту незадоволені перебігом розслідування смоленської катастрофи, що відбувається в Москві. Сьогодні у Варшаві перед президентським палацом можна було почути: «Наш пікет не є антиросійським, ми росіян шануємо і любимо, та вони самі бояться свого уряду, Росія багато років страждає від багатьох диктатур, росіяни дотепер не здобули справжньої свободи!»

Пристрасті, які вирували навколо візиту Медведєва, з притаманним йому почуттям гумору прокоментував Лех Валенса. «Подивімося на карту й звернімо увагу як виглядає Росія, а як Польща. Не обманюймо себе, це ми повинні старатися покращити стосунки з Росією. Очевидно, не принижуючи при цьому почуття власної гідності і дбаючи про правду. Крім того, це потрібно робити так, щоб не смикати ведмедя за вуса», – зауважив Валенса.

Дмитро Медведєв перебуватиме у Варшаві до завтра. З польської столиці він вирушить до Брюсселя.

Акція протесту у Варшаві, 6 грудня 2010 року

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG