Доступність посилання

ТОП новини

На Буковині презентували «Кодекс толерантності»


У Чернівцях презентували «Кодекс толерантності» – збірник нормативних актів та рекомендацій міжнародних структур, що регламентують права етнічних громад, українське законодавство та локальні нормативно-правові акти, витяги з міжнародних договорів України в частині забезпечення прав національних громад – всього 23 документи.

Як заявила укладачі «Кодеску толерантності», Володимир Старик і Тарас Халавка, до збірника також увійшли маловідомі навіть вузькому загалу спеціалістів документи, зокрема – «Рекомендація про захист прав національних меншин», ухвалена ПАРЄ 31 січня 1995 року (вперше перекладена українською мовою) та нова редакція «Хартії регіональних та міноритарних мов».

Збірник вийшов у рамках регіональної програми підтримки національно-культурних товариств на 2010-2012 років за підтримки Чернівецької ОДА та Міжнародного фонду «Відродження».

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, збірники обов’язково отримають усі 20 національно-культурних товариств Чернівецької області та бібліотеки регіону. Укладачі упевнені, що знайомство з основами міжнародного та українського законодавства в питаннях забезпечення національних прав окремих громадян та етнічних спільнот допоможе мешканцям багатонаціонального регіону навчитися жити в злагоді і поважати права один одного.

За даними перепису 2000 року, на Буковині проживає майже 80 етнічних спільнот. Понад 12% – це румуни, 7% – молдовани, також чисельні громади росіян, поляків, німців, євреїв, білорусів. Чисельність останніх – декілька тисяч.
XS
SM
MD
LG