Доступність посилання

ТОП новини

Центр управління навігаційної системи Galileo має бути в Празі


Адміністративний центр європейської супутникової навігаційної системи Galileo мав би бути розташований у Празі.

За повідомленнями, про це попередньо домовились іще в середу представники Європейського Союзу у Брюсселі, але формальне рішення мають ухвалити у п’ятницю. За розміщення центру системи у Празі проголосували 22 країни ЄС.

Найбільший європейський науково-технічний проект має стати аналогом і навіть конкурентом відомої американської навігаційної системи GPS.

Уперше в історії Чеської Республіки на її теренах має розміститися важлива інституція Європейського Союзу. Сателітна система Galileo офіційною вартістю у 3,5 мільярди євро є досі найдорожчим європейським проектом.

Якщо рішення остаточно ухвалять, уже наступного року адміністративний центр Galileo має переїхати до Праги. За нинішніми планами передбачається, що повністю система почне працювати у 2014 році. Раніше цей термін уже кілька разів відкладали.

Досі на орбіті працюють два супутники, всього їх, за первісними планами, мало бути до 30. Пізніше уточнили, що запланованих коштів вистачить на перший період тільки на 18 супутників, чого, на думку фахівців, достатньо для роботи навігаційної системи Galileo на 60 відсотків її можливостей.

Наприкінці 2005 року угоду з ЄС про участь у проекті Galileo підписала й Україна як одна з восьми держав світу, які мають досвід космічних програм і розробки систем супутникової навігації.
XS
SM
MD
LG