Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина пропонує нову концепцію співпраці з Україною


Київ – Державний секретар МЗС Словаччини Мілан Єжовіца презентував у Києві нову концепцію співпраці з Україною. Відповідний документ розробляли словацькі парламентарі, урядовці, громадські активісти, інтелектуали.

Проект охопить політичну, торговельно-економічну та гуманітарну сфери, а також визначить пріоритети словацько-українського співробітництва у царині регіональної та європейської безпеки. Про особливості концепції Мілан Єжовіца розповів Радіо Свобода:

– Європейська інтеграція будь-якої держави – це пріоритет не тільки влади, але й суспільства у цілому. Тож у новій стратегії зовнішньої політики Словаччини враховані пропозиції та ідеї владних інституцій, наукових центрів, громадськості.

Так само, сучасна модель співпраці на рівні «Словаччина – Україна» створюється за участі, скажімо так, державних та суспільних еліт.

Звичайно, словакам, які пройшли свій шлях до Євросоюзу, притаманний певний критицизм стосовно України, але водночас, ми підтримуємо її реформи і готові поділитися відповідним досвідом. Тож наша нова модель співпраці носить практичний характер, враховуючи наші спільні інтереси у політиці, бізнесі, гуманітарній сфері. І, як на мене, це підтримає європейський шлях України.

– Яким досвідом, згідно з цією моделлю, чи то концепцією, Словаччина ділитиметься з Україною?


– У Європі доволі поширений міф щодо реформ. Мовляв, це Брюссель вимагає і контролює реформування державного управління у країнах, які воліють інтегруватись до ЄС. Насправді, як свідчить досвід Словаччини, держава повинна мати внутрішні бажання, резерв і розуміння кінцевої мети реформ.

У реформах мають бути зацікавлені і владні інституції, і громада, і чиновники, і бізнесмени. Щодо практики, то ми готові показати, як відбувалась муніципальна реформа, як реорганізовано медичну та освітню галузь, які результати маємо внаслідок адміністративної та пенсійної реформ, тощо. Словаччина та Україна мають модернізуватися як держави!

– Україна офіційно звернулась до Словаччини з пропозицією взяти участь у реформування її газотранспортної системи. Як на це дивляться у Братиславі, і яку роль, на Вашу думку, наші країни відіграють у системі енергетичної євробезпеки?

– У цій царині маємо чимало спільних інтересів, адже ми транспортуємо енергоносії зі Сходу на Захід уже понад сорок років. Нині ситуація на ринку Європи змінюється. ЄС запроваджує енергозберігальні, безпечні для людини і довкілля технології. Європейці шукають альтернативних джерел енергії. А словацька та українська газова труба потребує чималих коштів для модернізації. Час це зробити, водночас враховуючи лібералізацію енергоринку Європи.

І чим глибше Україна входитиме у цей ліберальний ринок, тим ближчою вона буде до ЄС.

Так вважає держсекретар МЗС Словаччини Мілан Єжовіца.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG