Доступність посилання

ТОП новини

Вчені занепокоєні погіршенням екосистеми Чорного моря


Через погіршення екологічної системи Чорного моря значно скорочується популяція цінних сортів риби, заявив заступник директора Інституту біології південних морів (ІнБПМ) з наукової роботи, доктор біологічних наук Юрій Токарев.

«Ось до чого ми дійшли: тюлька, шпрот, хамса. Раніше були осетри, камбали, луфарі, кефалі. Це була основна риба. Скумбрії чорноморської немає. Хамса і шпрот становлять вже 90% запасів всієї риби, яка водиться в Чорному морі. Причина – перелов і варварське ставлення людини», – сказав журналістам у Севастополі науковець, посилаючись на результати нещодавньої експедиції, проведеної науковцями ІнБПМ у Чорному морі з вивчення екосистеми.

За словами Юрія Токарева, «донними тралами варварськи збаламучується і нищиться все, що є на дні, де мешкають донні види риб, та сама камбала, якій немає де нереститися, знищується її місце проживання».

Дослідження вчених, за даними заступника директора інституту, також засвідчили загальне погіршення екосистеми, особливо в прибережній частині, де «є масові стоки неочищених вод, стоять два флоти, де найбільш інтенсивний рух суден; все це протоки і прибережна частина».

На думку Юрія Токарева, в державі має бути єдине законодавство, єдиний ланцюг біологічних станцій і єдина схема моніторингу, постійного відстеження ситуації для подальшого реагування.
XS
SM
MD
LG